Въоръжени мъже нападнаха от засада конвой от цистерни на НАТО в Пакистан.
Атаката бе извършена в югозападната част на страната. При инцидента бяха опожарени четири цистерни, а двама от шофьорите са убити.

Конвоят се връщал след доставка на гориво за силите на НАТО в съседен Афганистан (ИСАФ), съобщиха пакистански военни представители.
До този момент нито една от действащите престъпни групировки не е поела отговорност за инцидента.

По официални данни около 80% от снабдяването на ИСАФ се извършва по суша през Пакистан. От Алианса така и не успяха да намерят алтернативен път.

Това не е първото нападение срещу такива конвои. С цел намаляване на рисковете САЩ сключиха с Русия споразумение за транзитно преминаване през нейна територия на пратки за силите на НАТО.

Исламабад закри транспортния коридор на 27 септември 2010 година, когато авиационните сили на НАТО нарушиха въздушното пространство на Пакистан и обстреляха пост на пакистанската армия, намиращ се близо до границата с Афганистан. Тогава загинаха трима пакистански военнослужещи.

Американските власти вече се извиниха на властите в Исламабад за този инцидент, който доведе до сериозна криза в отношенията между Пакистан и НАТО.