Върховният съд на САЩ временно блокира строг имиграционен закон в Тексас, който би позволил на полицията да арестува заподозрените в незаконно преминаване на границата с Мексико. Това обявиха от BBC.

Законът, познат като SB4, трябваше да влезе в сила днес. Чрез него преминаванията на границата би се смятало за незаконно и наказуемо със затвор, което единствено ще увеличи броя на депортираните.

Правозащитни групи и администрацията на Джо Байдън са завели дело, за да спрат изпълнението.

В понеделник Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Върховния съд да се намеси. Председателят на Върховния съд Самюел Алито реши временно да отложи закона до 13 март. Той обяви, че от Тексас имат срок до 10 март, за да изложат своите аргументи.

Съдия Дейвид Езра отсъди, че федералното правителство има юрисдикция по имиграционните въпроси, а не индивидуалните щати.

Вследствие на постъпили жалби от Тексас, миналия уикенд Апелативният съд временно прекрати заповедта на съдия Езра, докато се вземе решение дали да бъдат разрешени следващи действия.

Губернаторът на щата Грег Абът, като републиканец в подкрепа на Доналд Тръмп, обяви нуждата от закона SB4 за намаляване на мигрантски пресичания. Според него администрацията на Байдън не е направила достатъчно по проблема.

Ако законодателството бъде реализирано, то ще бъде един от най-строгите имиграционни закони, приемани някога от американски щат. С влизането му в сила ще бъде позволено на местната и щатската полиция да спират и арестуват заподозрени дори при ограничени доказателства, като арестите ще се извършват извън територията на училища и болници.

Законът все още може да влезе в сила, ако Върховният съд застане на страната на Тексас. Федералното правителство твърди, че въвеждането на SB4 ще създаде хаос и  ще доведе до сблъсък с прилагането на техните имиграционни правомощия.

"Дуел" между Байдън и Тръмп на границата с Мексико

"Дуел" между Байдън и Тръмп на границата с Мексико

Апел за общи действия срещу мигрантите

Имиграцията е една от най-популярните теми в навечерието на тазгодишните президентски избори в САЩ, особено в Тексас. Това не е първият сблъсък между Тексас и Байдън за имиграционните закони, нито първият път, в който Върховният съд се намесва. Един такъв случай засяга издигнатата от Тексас 46-километрова ограда с бодлива тел по границата между САЩ и Мексико. Това беше един от големите опити на щата да отблъсне незаконната имиграция. Администрацията на Байдън беше твърдо против взетите мерки.

Известно е, че мигрантите заобикалят оградите отдолу, което често води до наранявания. След скандал в съдилищата, през януари Върховният съд на САЩ отсъди заедно с федералното правителство, че бодливата тел трябва да бъде премахната.

Повече от 6.3 милиона мигранти бяха задържани при незаконно пресичане към САЩ по време на мандата на Байдън като президент, като се смята, че това е в резултат на фактори, които предхождат неговото управление. Това е и нов рекорд за страната.