Ватикана може да посредничи в преговорите между Украйна и Русия относно пълномащабната война, започната от Путин на 24 февруари, съобщи УНИАН. Това обаче може да се случи само при едно условие - заяви секретарят на Ватикана за междудържавните отношения, архиепископ Пол Ричард Галахър.

Той заяви това на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

Галахър и Кулеба се срещнаха в Киев на 20 май. Ватиканският дипломат посети освободените от окупаторите селища в Киевска област и видя със собствените си очи последиците от "руския мир".

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Позицията на Русия идва повече от месец, след като папата е отправил искането си

След това Галахър заяви, че е готов да съдейства за мирните преговори между Украйна и Русия. За целта обаче Ватикана трябва да получи покана и от двете страни.

"Всяка дейност по медиация изисква покана и от двете страни. Ако Светият престол получи покана от Украйна и от Русия да помогне по всякакъв начин на преговорния процес... Бихме приветствали това и бихме се опитали да помогнем по всякакъв възможен начин", подчертава Галахър.

Отмениха срещата между папа Франциск и руският патриарх

Отмениха срещата между папа Франциск и руският патриарх

Ватиканските дипломати са посъветвали папата, че подобна среща може да предизвика много объркване в този момент

Той също така добави, че ще разкаже на папа Франциск за болката на украинците и за страданията на нашия народ, който е убиван от Русия.