Град Запорожие беше подложен на ракетен обстрел през нощта, в резултат на което бяха повредени осем многоетажни жилищни сгради и сграда на детска градина и един човек е бил ранен, пише в своя канал в "Телеграм" Анатолий Куртев, секретар на градския съвет на Запорожие, цитиран от Руската служба Би Би Си.

"Огромна 40-метрова яма зейна между блоковете и има смачкани коли. Слава Богу, че руската ракета не е ударила самите жилищни сгради и всички хора са живи", продължава Куртев.

По-рано един от прессекретарите на президента Зеленски Кирило Тимошенко съобщи за обстрела на Запорожие. Според него са използвани ракети (повече от една) С-300.

С-300 са предназначени предимно за унищожаване на въздушни цели, но през последните месеци те са били използвани от Русия повече от веднъж срещу наземни цели; в този случай тяхната точност е по-ниска.

По късно бе уточнено, че две ракети са поразили "съоръжение с критична инфраструктура" (какво е то не се съобщава; украинските власти се опитват да не разкриват подробности за обстрела на инфраструктурата и засегнатите съоръжения, някои от тях дори изчезнаха от картографските услуги). Твърди се, че обектът е унищожен. Пострадали са и складове.

Третата ракета е паднала в двора на жилищна сграда - това е в съответствие с доклада на местните власти за кратер в близост до жилищни сгради, а полицията публикува снимка на кратера.

Секретарят на градския съвет съобщи, че в резултат на това е пострадала жена, но според полицията е пострадало 18-годишно момче.

Украйна: Русия има ракети за още 2-3 масирани удара

Украйна: Русия има ракети за още 2-3 масирани удара

Москва използва и стратегическия си резерв