Руският президент Дмитрий Медведев откри паметник на своя предшественик Борис Елцин, предаде АП. Медведев изрази благодарността си за направеното от първия демократично избран руски държавен глава за извеждане на страната от кризата, последвала разпада на СССР през 1991г.

паметник10-метровият мраморен обелиск е разположен в родния град на Елцин Екатерининбург и беше издигнат по случай 80-тата годишнина от рождението му. Екс-президентът почина през април 2007г.

Наследството му все още е спорно, като едни припомнят демократичните реформи, а други - икономическите проблеми и недоимъкът, в който Русия тънеше през 90-те години. Дмитрий Медведев беше категоричен, че руснаците трябва да са благодарни на Елцин за това, че не се е отклонил от пътя на промяната и в най-тежкия период от историята на страната.

На церемонията присъстваха вдовицата на Елцин, Наина Елцина, дъщерите му Йелена Окилова и Татяна Дячнко, както и внукът му Борис.

Отново днес, се състоя още един възпоменателен ритуал, този път на гроба на държавния глава в Москва. На него, освен Наина Елцина, присъстваха журналисти и политици. Сред тях бяха основателят на партия „Яблоко" Григорий Явлински, Борис Немцов и Владимир Рижков.

Колкото повече време минава, толкова повече разбираме ролята му. Елцин ни даде свобода, даде ни конституция и права", каза Немцов пред РИА Новости.

Борис Елцин е роден на 1 февруари 1931г. Партийната му кариера започва през 1968г. в районния комитет на Свертловск. Елцин стана първият руски президент на 12 юни 1991г. и остана на този пост до 31 декември 1999г. Той почина на 23 април 2007г. на 76-годишна възраст.