Саймън Харис ще стане най-младият министър-председател на Ирландия, след като надпреварата за лидерския пост в неговата партия Fine Gael приключи без други кандидати. Това обобщи в. "Гардиън"

Лидерският пост се оваканти, след като Лео Варадкар обяви изненадващата си оставка "по лични и политически причини" миналата седмица.

37-годишният Харис, министър на висшето образование, беше единственият кандидат при приключването на номинациите в 13:00 ч. в неделя, но той ще стане премиер едва на 9 април, когато ирландският парламент, Даил, ще се върне след великденската си ваканция.

В неделя той очерта приоритетите си на лидерския пост по време на изборното събрание в Атлон, графство Уестмийт, на което бяха избрани кандидатите на партията за изборите за Европейски парламент през юни.

Харис заяви, че иска дясноцентристката партия Fine Gael, която управлява заедно с консерваторите от Fianna Fáil и Зелената партия, да се върне към основните ценности, сред които са заплащането на труда, твърдостта по отношение на закона и реда и подкрепата за фермерите.

"Fine Gael подкрепя бизнеса, особено малките предприятия в цялата страна. Fine Gael се застъпва за това трудът да се заплаща, да се уверим, че ценим труда и хората, които ходят на работа."

Под одобрителните възгласи на публиката той добави: "Fine Gael подкрепя закона и реда."

Той също така заяви пред делегатите, че "за мен е абсолютната чест в живота ми" да бъда избран за лидер. В заключение, под бурните аплодисменти, той каза: "Аз съм готов за това. А вие?"

Хедър Хъмфрис, министърът на социалната защита, която е от селски граничен избирателен район, се очаква да заместник-председател на партията.

Харис не дава индикации за евентуални промени в министерските редици на Fine Gael. Но има предположения, че министрите, които не възнамеряват да се кандидатират на следващите избори, ще бъдат освободени. Широко разпространено е мнението, че Саймън Ковъни ще бъде жертва на реорганизацията.

Варадкар подаде оставка, след като пое отговорност за неуспеха на правителството на последните референдуми да актуализира позоваванията на жените и семейството в конституцията.

Харис е считан за добър комуникатор, особено в социалните медии. Той е заемал редица министерски ресори, включително здравеопазването в началото на пандемията от Covid.

Саймън Харис е фаворитът за премиер на Ирландия

Саймън Харис е фаворитът за премиер на Ирландия

След като Варадкар обяви оттеглянето си

Въпреки че беше широко похвален за справянето си с кризата, той трябваше да се извини за това, което нарече "ужасна грешка", след като в радиоинтервю неправилно каза, че преди Covid-19 е имало 18 други коронавируси.

До оставката на Варадкар се предполагаше, че следващите парламентарни избори в Ирландия ще бъдат през октомври след раздаването на бюджета през септември, но лидерите на Fianna Fáil и Зелените заявиха, че според тях правителството трябва да изкара оставащите 12 месеца от мандата си.

Лео Варадкар се оттегля като премиер на Ирландия

Лео Варадкар се оттегля като премиер на Ирландия

Той отстъпва и лидерския пост в управляващата партия Fine Gael

И Fine Gael, и Fianna Fáil изостават в проучванията на общественото мнение от Sinn Féin, лявата националистическа партия и основната опозиция в Ирландия, но политическата ситуация е много променлива.