Кралският флот на Великобритания ще изпрати на Украйна два от своите миночистачи в опит да засили морските способности на страната, съобщава Би Би Си.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че корабите ще помогнат за повторното отваряне на "жизненоважни маршрути за износ", които бяха ограничени, след като Русия започна инвазията си в Украйна.

Неясно обаче остава как миночистачите ще успеят да влязат в Черно море.

Министерството на отбраната съобщи и че Обединеното кралство влиза в коалиция с Норвегия за осигуряване на дългосрочна подкрепа за Украйна.

Лондон: Русия смята да минира пътя на украинските кораби със зърно

Лондон: Русия смята да минира пътя на украинските кораби със зърно

Великобритания твърди, че разполага с възможности за разузнаване и наблюдение на дейностите на Русия в Черно море

Шапс отбеляза, че опитът за подобряване на военноморския флот на воюващата страна "бележи началото на ново целенасочено усилие на Великобритания, Норвегия и нашите съюзници за укрепване на морския капацитет на Украйна, подобряване на способността им за действие при отбраната на своите суверенни води и укрепване сигурността в Черно море".

"Като островна страна с морска история, която е повод за гордост, Обединеното кралство и Кралският флот са в особено добра позиция да подкрепят това начинание, което ще бъде част от поредица от нови коалиции, сформирани между съюзниците, за осигуряване на траен военен ангажимент в подкрепа на Украйна", изтъкна министърът.

Британският кралски флот отдавна работи по предоставянето на два миночистача на Украйна. Те бяха част от британски пакет за военноморска помощ, обещан на Киев преди инвазията на Русия.

Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Руски военни самолети са хвърлили "експлозивни предмети" поне три пъти през последните 24 часа

През лятото Кралските военноморски сили обучаваха украинските екипажи как да използват корабите.

Все още обаче има въпроси как и кога миночистачите ще могат да влязат в Черно море, тъй като Турция контролира достъпа през Босфора.

Като част от новата коалиция между Обединеното кралство и Норвегия, британското министерството на отбраната посочи, че ще се съсредоточи върху "бързото развитие на морски сили в Черно море, продължаване на развитието на украински морски пехотен корпус и речни патрулни кораби за защита на крайбрежието и вътрешни водни пътища".