Китай и Великобритания подписаха консулска спогодба по време на посещението на британския външен министър Дейвид Лами в Пекин, което бележи важна стъпка към укрепване на двустранните отношения. Спогодбата е част от новото усилие на двете страни да развиват "прагматични" отношения, въпреки разногласията по редица въпроси, включително китайската подкрепа за Русия във войната с Украйна. Лами и неговият китайски колега Ван И изразиха желание да се намерят решения на сложните глобални предизвикателства чрез взаимно сътрудничество в областта на търговията, енергетиката и технологиите, предава Ройтерс.

Британският външен министър Дейвид Лами е вторият високопоставен дипломат на Великобритания, който посещава Китай за последните шест години, подчертавайки стратегическия подход на Лондон към отношенията с Пекин въпреки наличието на остри разногласия.

Китайският външен министър Ван И заяви, че отношенията между Китай и Великобритания вече бележат ново начало. От своя страна, Лами посочи потенциала за "взаимно изгодно сътрудничество" в области като климат, енергетика, наука, търговия и технологии, но също така подчерта, че Великобритания ще поставя своите национални интереси и сигурност на първо място.

По време на срещата, Лами и Ван И подчертаха, че двете държави, въпреки различията в историята и възгледите, трябва да намерят прагматични решения на сложните предизвикателства. Новото лейбъристко правителство се стреми да покаже, че е сериозно ангажирано с Китай, като балансира желанието за сътрудничество с натиска да се предизвика Пекин по въпроси като подкрепата за руската война в Украйна.

Ван И приветства новия подход на лейбъристкото правителство, оценявайки го като "позитивен" и съобразен с нуждите на текущите двустранни отношения. След срещата си с китайския министър, Лами ще се срещне и с вицепремиера Дин Сюесян, отговарящ за наука и технологии, а в събота ще посети Шанхай, за да се срещне с представители на британския бизнес в Китай.

Китай настоява Великобритания да спре да санкционира фирмите му заради руски връзки

Китай настоява Великобритания да спре да санкционира фирмите му заради руски връзки

Подобни действия отрицателно въздействие върху търговски отношения между Китай и Обединеното кралство, твърди Пекин

Лами изтъкна, че ангажираността с Китай е необходима за подкрепа на британските и глобалните интереси, като планира да обсъди инвазията на Русия в Украйна и зелената трансформация. Очаква се срещите да се фокусират върху подобряването на сътрудничеството в различни области, но без подписване на големи дипломатически споразумения.

Връзките между Великобритания и Китай бяха обтегнати в последните години заради противоречия по въпроси като правата на човека, Хонконг и обвиненията за китайски шпионаж. Лейбъристкото правителство обаче се стреми да възстанови отношенията, като вече започна цялостен преглед на британско-китайските връзки.

Китай хакна Министерството на отбраната на Великобритания

Китай хакна Министерството на отбраната на Великобритания

Скандалът се развихря по време на обиколката на Си Дзинпин в Европа