Великобритания и Латвия обявиха търг за доставка на дронове за Украйна. Този ​​търг е отворен за производители от всяка страна, която е част от Контактната група за отбраната на Украйна, заяви британското министерство на отбраната в призив към асоциацията от повече от 50 държави, координиращи военната помощ на Украйна във формата Рамщайн, съобщава Би Би Си.

В изявление британското министерство на отбраната каза, че целта на търга е да се намерят доставчици, които могат да "произведат дронове в мащаб и на достъпна цена, използвайки възможностите на западната индустрия".

Търгът ще продължи до 28 юни, след което представители на страните от Коалицията за дронове, водена от Великобритания и Латвия, ще изберат най-успешните компании.

Британското министерство на отбраната ще обяви други подобни търгове през 2024 г., като вземе този първи опит.

Страните-членки на НАТО обещаха да доставят на Украйна един милион дрона. Това решение беше взето след двудневни преговори - първо във формата "Рамщайн", а след това във формата на Съвета Украйна-НАТО още през февруари.

Великобритания и Латвия подписаха споразумение за съвместно лидерство в международна коалиция за производство и доставка на дронове за въоръжените сили на Украйна.

"Коалицията за дронове" включва осем държави - Великобритания, Латвия, Швеция, Дания, Германия, Литва, Естония и Нидерландия.

Предполага се, че коалицията ще осигури на Киев непрекъснати доставки на съвременни безпилотни самолети и по този начин ще засили настъпателните способности на украинските въоръжени сили.

Украйна възнамерява да произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят дълбоки удари в Русия през 2024 г., и вече има до 10 компании, които работят по производството, каза министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Фьодоров в интервю за Ройтерс в понеделник.

Работейки заедно, коалицията ще може да отговори на променящите се военновременни тактики на Киев.

ISW: Русия признава превъзходството на украинските дронове

ISW: Русия признава превъзходството на украинските дронове

Кремъл засилва милитаризацията в обществото