Британският министър на околната среда Джордж Юстис призова водоснабдителните компании да вземат предпазни мерки за защита на запасите и да се справят с последиците от продължителното сухо време, съобщава Евронюз.

В цялата страна се прогнозира нова гореща вълна.

Юстис се срещна с ръководителите на водната компания, за да обсъдят текущата им реакция за защита на водоснабдяването и ги призова да предприемат необходимите действия, като например отстраняване на изтичащи тръби.

"Призовах ги да предприемат всички предпазни мерки, необходими за защита на основните доставки, тъй като навлизаме в вероятно много суха есен", каза Юстис в изявление, добавяйки, че страната преживява най-сухото лято от 50 години насам.

"Всички водни компании ме увериха, че водоснабдяването остава устойчиво в цялата страна."

Миналия месец британското правителство заяви, че е въвело ранните етапи на плановете за суша, които включват внимателно използване на водата за защита на доставките след рекордни температури.

Две компании, Southern Water и South East Water, вече обявиха временна забрана за използването на пръскачки и маркучи в части от Англия, тъй като Метеорологичната служба на Великобритания каза, че юли 2022 г. е бил най-сухият юли за Англия от 1935 г. насам.

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Изследовател от ЕК проверява данните до XVI век