Великобритания съобщи, че е договорила споразумения да закупи още 114 милиона дози от ваксините срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и Moderna. Сключването на договорите е ускорено с оглед на появата на новия вариант Омикрон, предадоха Ройтерс и БТА.

Сделката предвижда през следващата година и през 2023 г. Великобритания да получи още 60 млн. дози от препарата на Moderna и 54 млн. от този на Pfizer. В договорите е заложен и достъп до модифицирани ваксини, в случай че такива се окажат нужни за борбата с щама Омикрон или който и да е друг вариант на вируса, посочи британското здравно министерство.

Междувременно италианската агенция по лекарствата АИФА даде зелена светлина за ваксинирането с препарата на Pfizer/BioNTech на децата на възраст от 5 до 11 години, предаде ДПА.

ЕС пуска ваксината на Pfizer за деца по-рано от очакваното

ЕС пуска ваксината на Pfizer за деца по-рано от очакваното

Германия очаква 2,4 млн. дози

На децата в тази възрастова група ще бъде поставяна една трета от дозата, поставяна на подрастващите и възрастните. Съгласно препоръката на АИФА ще им бъдат поставени две дози. Времето между първата и втората ще бъде три седмици.

Германия ускори темповете на ваксинацията, но може да не постигне целта, която си е поставила. Във вторник по данни на Института "Роберт Кох" са поставени рекордните над 800 000 ваксинни дози. Въпреки това обаче дори и с този темп германските власти няма да могат да изпълнят целта, която са си определили до Коледа да поставят поне 30 милиона дози (което включва първи, втори и бустерни).

Засега напълно имунизираните в Германия срещу коронавирус са най-малко 57 милиона, което прави 68,6 процента от населението.

Moderna скептична за ефективността на ваксината си към Омикрон

Moderna скептична за ефективността на ваксината си към Омикрон

Все още не е ясно дали новият вариант е резистентен на съществуващите ваксини