Обединеното кралство забрани на руските информационни организации "Спутник" и "РТ" достъпа до предстояща медийна конференция в Лондон поради опасения, че те разпространяват "дезинформация", съобщиха медиите в понеделник.

Двете медии бяха възпрепятствани да присъстват на световна конференция за свободата на медиите, която ще се проведе в Лондон в сряда и четвъртък и ще бъде домакин с Канада. Говорителка на външното министерство заяви, че "Спутник" и РТ не са получили акредитация поради "тяхната активна роля в разпространяването на дезинформацията". Тя обаче отбеляза, че на конференцията ще присъстват журналисти от други руски новинарски организации. Руското посолство осъди цензурата като "пряка политически мотивирана дискриминация" в петък и се оплака, че на RT е казано, че няма да има място за журналистите на конференцията.

Новината идва, след като RT е била посочена от британската служба за комуникации (Ofcom) през декември за предполагаеми нарушения в седем от десетте си програми. Медията отрече твърденията и впоследствие заяви, че ще поиска съдебно преразглеждане на решението на органа.