Великобритания ще наложи санкции на редица руски граждани поради нарушения на правата на човека съгласно "поправките на Магнитски". Това съобщават от в. "Файненшъл таймс".

Ограничителните мерки също ще бъдат лично наложени на граждани на Саудитска Арабия. Сред тях, според съобщения в медиите, са хора, заподозрени в убийството на опозиционния журналист Джамал Хашоги.

Шефът на британското външно министерство Доминик Рааб възнамерява в понеделник, 6 юли, да обяви списък на гражданите под санкция.

Той отбеляза, че този закон ще позволи на Великобритания да попречи на лица, "замесени в груби нарушения на правата на човека", да влизат в страната, както и да съхраняват пари в британските банки и "да се възползват от нашата икономика".

Министърът поясни, че до края на годината списъкът със санкции може да бъде разширен, като към него се добавят лица, замесени в корупция, тормоз на журналисти, както и преследване на хора по религиозни причини.

ПАСЕ настоява за приемането на закона "Магнитски" в Европа

ПАСЕ настоява за приемането на закона "Магнитски" в Европа

Това се казва в проекторезолюция, част от доклад, която бе приета днес

Законът или списъкът "Магнитски" е наречен така в памет на руски адвокат Сергей Магнитски, загинал в московски арест, след като помогнал разкриването на схема за данъчни измами в размер на 230 милиона долара. Той е осъден посмъртно от руски съд.

Първата държава, която гласува закон, даващ възможност за налагане на санкции, бяха САЩ - 2012 г., като я последваха Канада, Естония, Великобритания, Литва.