Класическият паспорт на Великобритания, който за мнозина е ключов символ на националния суверенитет, ще бъде повторно въведен след като страната напусне Европейския съюз, съобщава правителството, цитирано от "Ройтерс". 

"Връщайки стария паспорт в момент, в който Великобритания преговаря за условията, по които напуска ЕС през март 2019 г., ще се хареса и на онези, които гласуваха да напуснат блока, и на мнозина, които гласуваха да останат", обясни министърът по имиграцията Брандън Луис.

"Дори хората, които са гласували да останат, все още имат тази привързаност към паспорта от миналото", каза коментира пред Би Би Си. "Излизането от ЕС ни дава уникална възможност да възстановим нашата национална идентичност и да създадем нов път за себе си в света", обясни той.

Тъмносиьо-златният паспорт бяха заменени от бургундското яке на Европейския съюз през 1988 г. Новият документ, който ще се издава от октомври 2019 г., ще бъде снабден с подобрени защитни елементи, допълва Луис.

Цветът на паспорта се превърна също в ябълка на раздора по време на референдумната кампания за ЕС, като много поддръжници на Брекзит го определят като загубената независимост на Великобритания, докато противниците им подиграват привързаността. Промяната ще бъде въведена, тъй като и валидните паспорти изтичат и няма да има допълнителни разходи за данъкоплатците.