Великобритания отбеляза първата годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна, като наложи нови санкции срещу Москва, съобщава "Ройтерс".

Забранява се износът на всеки артикул, който Русия може да използва на бойното поле, както и вносът на стоки от желязо и стомана.

През последната година Лондон замрази активи и удари със санкции редица руски длъжностни лица и компании в опит да засегне икономиката на Москва и да ограничи способността ѝ да води война срещу Украйна.

Новите наказателни мерки ще бъдат насочени към още 92 физически и юридически лица, включително съюзници на руския президент Владимир Путин, като например шефа на "Северен поток 2" Матиас Варниг.

С нови санкции Великобритания наказва руската армия и кремълския елит

С нови санкции Великобритания наказва руската армия и кремълския елит

Наказателните мерки бяха обявенипо време на посещението на Зеленски в страната

Преди срещата между лидерите на Г-7 и украинския президент Володимир Зеленски, Великобритания заяви, че обект на международно координираните санкции и търговските мерки ще бъдат частите за самолети, радиооборудването и електронните компоненти.

"Днес санкционираме елитите, които управляват ключовите индустрии на Путин, и се ангажираме да забраним износа за Русия на всеки артикул, който страната използва на бойното поле", посочи британският външен министър Джеймс Клевърли.

Под ударите на санкциите попадат и ръководители от държавната ядрена енергийна компания "Росатом" и други, които работят в отбранителни групи и руски банки.

Ще бъде забранен и вносът на 140 стоки, включително продукти от желязо и стомана, преработени в трети страни.

"Търговските санкции работят. Вносът на стоки от Обединеното кралство от Русия е намалял с 99% отпреди инвазията, а износът на стоки за Русия е намалял с близо 80%", отчете Кеми Баденок, бизнес и търговски секретар.

Очаква се на срещата на лидерите на Г-7 и Зеленски да бъдат обсъдени допълнителни санкции срещу Русия.

Великобритания обяви пореден пакет санкции срещу Русия

Великобритания обяви пореден пакет санкции срещу Русия

Забранява се износът на редица продукти и услуги