Правителството на Венецуела е изпратило куфар със сумата от 3,5 млн. евро в брой на един от основателите на италианското Движение "Пет звезди", което от години е част от управлението на Италия, съобщават испански медии.

ABC публикува документи, от които е видно, че на Джанроберто Касаледжио, предприемач и активист, който основа италианското движение заедно с комика Бепе Грило през 2009 г., парите в брой са му били изпратени през 2010 г., за да развие "революционно и антикапиталистическо ляво движение". За изпращането на парите зелена светлина е дал лично Николас Мадуро, който тогава е министър на външните работи на Венецуела, а сега е президент на латиноамериканската страна.

Куфар, в който е имало 3,5 млн. евро, е бил изпратен до венецуелското консулство в Милано, показвали класифицирани документи, видени от ABC.

Италианската партия отрече информацията на испанската медия. "Историята за куфарчето, пълно с пари, доставено директно на Джанроберто Касаледжио, е достойна за шпионска история за най-добрия филм от поредицата за Джеймс Бонд", изтъква в изявление Тициана Бегин, говорителка на Движение "5 звезди" в Европейския парламент, като добави, че тази информация нямала връзка с реалността и я нарече "очебийна фалшива новина".

По онова време в Италия няма закон, който да възпрепятства чуждестранното финансиране на политически партии, въпреки че правилата са гласяли, че всяко такова финансиране трябва да бъде декларирано. През 2019 г. Движение "Пет звезди", тогава част от управляващата коалиция в Италия, промени закона, за да забрани чуждестранното финансиране на политическите партии.

"Благодарение на този секретен документ, публикуван от ABC, ние разбираме отношението на италианското правителство към Венецуела и Мадуро", написа в "Туитър" Антонио Таяни, заместник-председател на партия "Форца Италия" и бивш председател на Европейския парламент.

"Ще задам незабавно въпрос на ръководителя на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел, за да разбера кой в ​​Европа е получавал незаконно финансиране от венецуелския режим в продължение на колко време", добави Таяни.

Бившият лидер на Движение "5 звезди" Луиджи Ди Майо, който понастоящем е външен министър на Италия, винаги е отказвал да осъжда правителството на Мадуро, посочвайки, че страната му остава неутрална.

Мадуро получи подкрепа от "Пет звезди" миналата година, когато италианската управляваща партия изигра важна роля за блокиране на признаването от страна на ЕС на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, след като той се самопровъзгласи за временен президент.

Почти всички страни от ЕС, включително Великобритания, Испания, Франция и Германия, подкрепиха Гуайдо, докато Русия и Турция подкрепиха Мадуро.

По това време коалиционният партньор на "Пет звезди" в управлението, дясната "Лига", даде да се разбере, че подкрепят опита на Гуайдо да вземе властта, но Движение "Пет звезди" отказа да промени позицията си, въпреки критиките от страна на голямата италианска общност във Венецуела.

Дипломатически източници във Венецуела са отрекли обвинението и са заявили, че документът бил "фалшив", уточнява италианският вестник "Репубрика.