Европейският съюз (ЕС) трябва да уважава легитимността на властите във Венецуела в изборния процес на 21 ноември. Никоя нация в света не може да съди за валидността на истински национален и суверенен процес в дадена страна. Венецуела защитава вашите права!

Това написа венецуелският президент Николас Мадуро в "Туитър" по повод на провежданите днес регионални избори.

Призовавам политическите лидери на страната, ръководителите на партиите и кандидатите да уважат изборните резултати, произтичащи от народния суверенитет и официално издадени от CNE. Нека признаем най-добрата избирателна система в света!, написа още той. 

Венецуелското правителство и опозицията започнаха преговори в Мексико на 13 август с посредничеството на Норвегия. По време на първия кръг страните подписаха меморандум за разбирателство, за да потвърдят готовността си за диалог. След тези срещи коалиция от опозиционни партии обяви, че ще участва в регионалните избори на 21 ноември.

Опозицията призова Мадуро да възобнови преговорите за Венецуела

Опозицията призова Мадуро да възобнови преговорите за Венецуела

Те бяха спрени поради екстрадирането на гражданин на страната Алекс Сааб

Както съобщи по-рано Националният избирателен съвет на страната, над 70 хиляди кандидати кандидатстват за изборни позиции. Около 300 са чуждестранните наблюдатели.

Припомняме, че в началото на ноември стана ясно, че Международният наказателен съд (МНС) ще разследва дали престъпления срещу човечеството са били извършени във Венецуела срещу антиправителствените протести през 2017 г. Мадуро тогава коментира, че държавата уважава решението за разследване, но не го споделя.

Повече от 100 души загинаха тогава.

Както опозицията на Венецуела, така и нейното правителство, призоваха МНС да разследва предполагаеми престъпления, извършени от техните опоненти.

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който твърди, че е временен президент на Венецуела и има подкрепата на повече от 50 държави, тогава приветства развитието.

Мадуро се оплака, че правителството не е получило достъп до документи и информация по време на предварителното разследване на МНС през 2018 г.

"На този етап бяхме слепи", каза президентът.

Международният наказателен съд ще разследва Венецуела за престъпления срещу човечеството

Международният наказателен съд ще разследва Венецуела за престъпления срещу човечеството

Мадуро е скептичен, Гуайдо е доволен, а МНС твърди, че поддържа върховенството на закона, а не да урежда политически сметки

Около 150 полицаи и военни са обвинени или осъдени за нарушения на правата на човека при репресиите във Венецуела през 2017 г., според общественото министерство.