Венецуела започна съдебно производство срещу Банката на Англия, за да се опита да я принуди да освободи венецуелско злато на стойност 930 млн. евро, съобщава БиБиСи. Златото е задържано заради британските и американските санкции срещу Венецуела. 

Според Венецуела, банката иска продаде част от венецуелските златни резерви, за да използва средствата за борба с разпространението на коронавирус. Венецуела иска парите да бъдат изпратени директно в ООН, за да се гарантира, че не се използват за други цели.

Венецуела призовава средствата да бъдат прехвърлени към Програмата за развитие на ООН за администриране на закупуването на доставки като медицинско оборудване за борба с Covid-19.

Съдебните спорове идват на фона на опасенията за способността на разпадащата се здравна система на Венецуела да се справи с епидемията. Юридическите документи казват, че банката иска преводът да бъде извършен "спешно" и Венецуела предявява правен иск в този смисъл в съд в Лондон.

ООН заяви пред БиБиСи в изявление по имейл, че Венецуелската банка не се е обърнала към организацията да проучи подобни механизми. Банката на Англия отказа коментар, след въпроси от "Ройтерс".

Банаката е вторият по големина съхранител  на злато в света с приблизително 400 000 златни кюлчета - само във Федералния резерв в Ню Йорк има повече.

Централните банки на редица държави използват Банката на Англия за съхранение на националните си златни резерви и Венецуела е една от тях.

Въпреки петролните богатства на страната, икономиката на Венецуела от години страда поради комбинация от лошо управление и корупция, допълнително изострени от международните санкции. Тъй като Венецуела произвежда много малко освен петрол, тя трябва да внася стоки от чужбина, за което има нужда от достъп до чуждестранна валута, а валутните резерви на Венецуела намаляват.

Правителството на президента Мадуро се обърна към продажба на част от златните резерви, съхранявани в централната банка във Венецуела, на своите съюзници в Турция, Русия и Обединените арабски емирства.

Но САЩ, които не признават правителството на Мадуро, миналата година предупредиха "банкери, брокери, търговци" да не се занимават със "злато, петрол или други венецуелски стоки, откраднати от венецуелския народ от мафията на Мадуро".

Венецуела за първи път се обърна към Банката на Англия в края на 2018 г. Министърът на финансите Симон Зерпа и президентът на Централната банка Каликто Ортега пътуваха до Лондон, за да поискат Венецуела да си прибере златото. През януари 2019 г. Банката на Англия отказа искането. Всичко, което каза публично бе, че не коментира отношения с клиенти.

Решението обаче дойде само дни след като Хуан Гуайдо, се самообяви за президент. Гуайдо, който бързо бе признат за легитимен лидер от повече от 50 държави - включително Великобритания и САЩ, помоли Банката на Англия да не предава златото на правителството на Мадуро, като се аргументира, че то ще бъде използвано за корупционни цели.

По това време британският държавен министър за Америка Алън Дънкан заяви, че решението е въпрос на Банката на Англия и нейния управител, но добави, че "без съмнение, когато го направят, те ще вземат предвид, че сега има голям брой държави по света, които поставят под въпрос легитимността на Мадуро и признават тази на Хуан Гуайдо".

В същото време висши американски служители, за които президентът Мадуро отдавна е проблем, също лобираха пред британските си колеги да откажат на правителството на Мадуро собствеността на венецуелските активи.

Венецуела дава САЩ на Хага заради горивата

Венецуела дава САЩ на Хага заради горивата

След ареста на 90 души заради планиран заговор срещу Мадуро