Магазинът за руски сувенири на Нгуен Тхи Хонг Ван във виетнамската столица може да е малко странен, но нейните стоки се продават много добре, пише "Ройтерс".

Това е отражение на ентусиазма на жителите на Ханой от всички възрасти към президента Владимир Путин, който ще посети града тази седмица.

"Виетнамците много обичат руските продукти", уверява Нгуен, заобиколена от матрьошки и шапки с надпис CCCP.

Путин ще посети управлявания от комунистите Виетнам в сряда и четвъртък - малко повече от месец, след като положи клетва за петия си президентски мандат.

"Бях много щастлив, когато научих, че г-н Путин идва във Виетнам, защото той е много талантлив, наистина световен лидер", изтъква Тран Суан Куонг, 57-годишен жител на Ханой, говорейки пред статуята на Ленин в центъра на виетнамската столица.

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

"Никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на агресивната му война"

Нгуен Дуй Кан, 34-годишен фотограф, пък посочва "Г-н Путин е много талантлив и силен президент и той наистина е моят идол. Наистина се възхищавам на г-н Путин".

Русия и Виетнам споделят от десетилетия една и съща комунистическа идеология и поддържат много близки отношения, като Москва е най-големият доставчик на оръжия за Ханой. Освен това руските компании добиват петрол и газ във виетнамските находища в Южнокитайско море, за които претендира и Китай.

Десетки хиляди виетнамски кадри заминаха да учат в бившия Съветски съюз по време на Студената война, включително високопоставени бизнес лидери, както и настоящият ръководител на Комунистическата партия Нгуен Фу Тронг, марксистко-ленински идеолог.

Виетнамската столица е осеяна със сгради в съветски стил, като музея на бащата основател на съвременен Виетнам Хо Ши Мин и внушителния дворец на виетнамско-съветската дружба, построен в края на 70-те години на мястото на бомбардирана френска изложбена зала.

Путин: Отношенията между Русия и Виетнам са "повече от стратегически"

Путин: Отношенията между Русия и Виетнам са "повече от стратегически"

От своя страна Чъонг Тан Шанг е убеден

"Руският дух е нещо прекрасно. Той може да бъде нежен и има много привързаност и любов към мира", отбелязва 83-годишният Тран Суан Виет.

"Винаги ще изпитвам уважение и състрадание към Путин. Всъщност има много неща, свързани с него, които често прилагам в ежедневието си", добавя той.

Тези чувства са споделени и от младите хора.

"Доста харесвам руския президент Путин. Надявам се, че това посещение ще увеличи солидарността, сътрудничеството и приятелството между Русия и Виетнам", заявява Фам Хоанг Хай Данг, 20-годишен студент.

22-годишният Нгуен Хуу Хуи Кой - също студент, пък отбелязва, че Путин е "много твърд", но също така "много приятелски настроен към всички".

"Много харесвам г-н Путин", обобщава той.