Нидерландският крайнодесен политик Герт Вилдерс обяви в сряда, че е готов да се откаже от поста министър-председател в опит да улесни формирането на ново дясно правителство, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че това се случва близо четири месеца след избори, на които партията му спечели най-много гласове.

Вилдерс преговаря с потенциални съюзници след изборите на 22 ноември - повече от 100 дни - но те не доведоха до никакъв резултат. Преговарящ, назначен да помага в процеса, трябва да докладва пред парламента за хода на преговорите в четвъртък.

"Мога да стана министър-председател само ако ВСИЧКИ партии в коалицията го подкрепят. Това не е така, написа Вилдерс в X. Наистина искам десен (крило) кабинет. По-малко убежище и имиграция. Любовта към моята страна и избирателите е голяма и по-важна от собствената ми позиция."

Нидерландия като "глупака на Европа": Вилдерс се разкайва за приетите украински бежанци

Нидерландия като "глупака на Европа": Вилдерс се разкайва за приетите украински бежанци

Те прииждали на тълпи не заради войната, а за безплатни жилища и грижи

"Партията на свободата" на Вилдерс и три други консервативни партии, опитващи се да сформират дясна коалиция, обмислят сценарий, при който партийните лидери да останат в парламента и да не се присъединят към новото правителство.

При този сценарий, известен като "извънпарламентарен" кабинет, политици и експерти, които не се считат за тясно свързани с никоя от партиите, ще бъдат назначени на висши държавни постове и ще работят в тясно сътрудничество с парламента.

Вилдерс каза на 14 февруари, че е готов да обмисли "всички варианти", вместо да свика нови избори.

Вилдерс допуска кабинет на малцинството в Нидерландия

Вилдерс допуска кабинет на малцинството в Нидерландия

Той каза, че ще бъде "силен, но разумен" в дискусиите с потенциални партньори