Русия избира днес нов, трети в историята на страната президент.

Вторият президент в историята на Русия - Владимир Путин, който беше избран преди осем години и изкара два мандата, вече е длъжен да напусне най-висшия държавен пост, тъй като Конституцията не разрешава трети мандат.

68% избирателна активност отчетоха към 17 часа (16 часа българско време) от Централната избирателна комисия.

Най-висока е била активността в автономния окръг Чукотка - 83.35%.
В 18 окръга гласуването вече е приключило, като в тях избирателната активност е превишила 70%.
От тях относително ниска е била активността на гражданите на Централен Сибир.
В европейската част на Русия избирателната активност сериозно се е повишила в следобедните часове.

Около 12.00 часа Владимир Путин даде своя глас в днешните избори.
Той дойде заедно със съпругата си Людмила в избирателна секция номер 2039 в сградата на Руската академия на науките в Москва.

„В добро настроение съм. Пролетта дойде", каза основният претендет за Кремъл Дмитрий Медведев докато даваше гласа си в Москва и допълни „Сезоните се сменят".

Близо 109 милиона руски граждани, живеещи в 11 часови зони, избират свой президент за следващите четири години.

Първи започнаха гласуването жителите на Камчатка и Чукотка. В 8.00 часа местно време (23.00 часа в събота - московско) в Камчатка отвориха врати 203 избирателни секции.

В 9.00 часа московско време започнаха гласуването и в Калинградкса област - най-западната част на Русия.

200 хил. души пък са гласували предсрочно за президент на Русия.
В предсрочното гласуване за руски държавен глава могат да участват обитателите на отдалечени и трудно достъпни места, екипажите на кораби, служителите на полярните станции, фаровете, както и жителите на Далечния Север.

Наблюдатели от Съвета на Европа посочиха на кратка пресконференция в 14 часа местно време, че изборният процес протича напълно в съответствие с международните демократични стандарти.

За поста държавен глава на Руската Федерация се борят четирима кандидати 

  • ръководителят на Демократическата партия на Русия Андрей Богданов
  • лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски
  • председателят на ЦК на Комунистическата партия на РФ Генадий Зюганов
  • кандидатът на пропрезидентската управляваща партия "Единна Русия", първият вицепремиер Дмитрий Медведев.

Според агенциите фаворит в предизборната напревара е Дмитрий Медведев, издигнат от партията "Единна Русия".

Лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски и водачът на комунистите Генадий Зюганов имат почти равни показатели, въпреки че с името на Жириновски са свързани най-голям брой негативни информации.

За вицепремиера и председател на Съвета на директорите на „Газпром" Дмитрий Медведев най-вероятно ще гласуват близо 80 % от руснаците.

Роден е през 1965 година в Ленинград и в документите си до ЦИК е декларирал, че доходът му през последните четири години е 7 милиона рубли.
Ако бъде избран, той ще е най-младият държавен глава от времето на цар Николай Втори.

Владимир Жириновские роден е през 1946 година в Алма Ата, в момента е зам.-председател на Руската дума, а доходите му през последните четири години са 3 милиона и 640 хиляди рубли.

Депутатът от Руската дума Генадий Зюганове роден през 1944 година в Орловска област. Пред ЦИК е декларирал доходи от 3 милиона и 450 хиляди рубли.

С най-малки шансове за успех е независимият кандидат Андрей Богданов, който е роден в Москва през 1970 година. Той е председател на Демократическата партия на Русия, а средният му месечен доход през последните години е 10 000 рубли.

Приемникът на Владимир Путин ще получи не само властта в страната, но също така официалните резиденции, автомобилите и охраната, която се полага на държавния глава.

Путин, като бивш президент също ще получи нужните облаги, гласувани още през времето на мандата на Борис Елцин.
Путин ще има право на доживотна държавна охрана, транспортно обслужване и може да използва специална кодирана комуникационна система.

Освен абсолютен имунитет срещу наказателно преследване, Путин ще получава всеки месец 75 на сто от паричното си възнаграждение като президент или близо 120 хил. рубли.

Утре в 10.00 часа ЦИК на Русия ще обяви предварителните резултати от изборите, а очончателните ще бъдат обявени на 7 март.