Висши военни офицери на САЩ и Южна Корея са се разбрали да засилят тясното си сътрудничество след поредното изстрелване на балистична ракета от Пхенян, съобщава южнокорейската агенция "Йонхап".

Генерал Джеон Кьон-ду, който е началник на съвместните началник-щабове на южнокорейската армия, е провел редица телефонни разговори с американския си колега Джоузеф Дънфорд малко след изстрелването на ракетата, по време на които те категорично са осъдили последното изпитание като "крещящо нарушение" на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, добавяйки, че действията на Пхенян не могат да бъдат простени при никакви обстоятелства.

КНДР се хвали - новата им междуконтинентална балистична ракета можела да удари САЩ

КНДР се хвали - новата им междуконтинентална балистична ракета можела да удари САЩ

Щяло да я защити от "американската империалистическа политика"

"Южнокорейските военни показаха неумолимата си решимост и способност да се противопоставят на заплахата от страна на Северна Корея, като проведоха ракетни учения след провокацията", посочи южнокорейският генерал.

Генерал Дънфорд подчертал важността на "железния" съюз между двете страни за възпиране на севернокорейската заплаха и запазването на мира и сигурността на американските съюзници в Азия.

Пхенян изстреля нова балистична ракета

Пхенян изстреля нова балистична ракета

След почти двумесечно затишие...

Рано сутринта в сряда тамошно време Северна Корея изстреля поредната си балистична ракета, която падна в морето близо до западното крайбрежие на Япония. Комунистическият режим в Пхенян твърди, че ракетата е нов тип междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне всяка точка от континенталната територия на САЩ.

Изолираната страна също така обяви, че сега разполага с напълно развита ядрена сила, която щяла да защити страната срещу "политиката на ядрено изнудване и ядрена заплаха на американските империалисти".