Посещението на президента на Съединените щати Джо Байдън в Украйна показва, че "никой не се страхува" от Русия. Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба във Фейсбук.

"Тази визита е победата на украинския народ и президента Зеленски. Тя беше проведена въпреки всичко в името на победата на Украйна и на целия свободен свят. Това е ясен сигнал към блатото - никой не се страхува от вас!", подчерта той в социалната мрежа и добави, че и Байдън, и Зеленски са останали "доволни от разговора".

По-рано днес американският държавен глава пристигна на изненадващо посещение в Киев и обеща да предостави на Украйна критично оборудване, както и да наложи допълнителни санкции срещу Русия.

Снимка 607435

Източник: EPA/БГНЕС

На срещата стана ясно, че САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна нов пакет военна помощ в размер на 500 милиона долара. Вашингтон ще достави на Киев и снаряди за системата HIMARS.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е обсъдил въпроса за далекобойните оръжия с американския си колега.

Той публикува в "Телеграм" снимка с Байдън в Киев, като нарече посещението му важен сигнал на подкрепа за всички украинци.

Снимка 607436

Източник: EPA/БГНЕС

По-рано беше съобщено, че САЩ са се съгласили да изпратят на Украйна прецизно управляеми ракети GLSDB, способни да поразяват цели на разстояние до 150 км, но са отхвърлили исканията за ракети ATACMS с обсег до 300 км.

На 3 февруари Министерството на отбраната на САЩ обяви друг пакет от военна помощ за Украйна на обща стойност 2,175 милиарда долара, който включва и GLSDB.

Снимка 607433

Източник: EPA/БГНЕС