По време на президентския си мандат Доналд Тръмп е разпространил над 22 000 откровени лъжи и неверни или заблуждаващи твърдения, констатира Дойче веле, като посочва примери.

Още от самото начало на президенството на Тръмп огромни щабове от хора са заети с проверката на неговите твърдения. "Вашингтон пост" дори поддържа специална база данни, в която документира резултатите от тези проверки. От тях излиза, че в своя мандат Тръмп е разпространил над 22 000 откровени лъжи и неверни или заблуждаващи твърдения.

Няколко примера

Някои от тези лъжи и неверни твърдения междувременно са се превърнали в истински хит. Така например Тръмп е обещавал повече от 260 пъти, че стената към Мексико скоро ще бъде завършена. Освен това близо 200 пъти е обявявал, че е извършил цялостна реформа на въоръжените сили. А над 400 пъти е заявявал, че е създал най-успешната икономика в историята. Твърдение, което не може да бъде доказано с факти - особено пък откакто избухна пандемията.

Досега тя е взела над 230 000 жертви в САЩ, а Тръмп през цялото време сипеше заблуждаващи или напълно неверни твърдения. Едно изследване дори стигна до извода, че Доналд Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини и неверни теории.

Той разпространяваше усърдно и митовете на движението QАnon - над 260 пъти е поствал в Туитър съобщения със съдържания, ключови думи или символи на движението. Миналата година ФБР окачестви QАnon като източник на потенциална терористична опасност, а привърженици на движението бяха задържани за извършени от тях престъпления, свързани с употреба на насилие.

През 2015, 2017 и 2019 проектът "PolitiFact" присъди на Тръмп антинаградата за "Лъжа на годината". Същият проект определи общо 146 твърдения на Тръмп като чиста лъжа, 330 други като погрешни, 186 като предимно неверни, 119 като относително верни, 84 като предимно верни и едва 35 като напълно верни.

През 2018 Тръмп внезапно се включи и в дебата за престъпността в Германия, твърдейки, без да посочва някакви доказателства, че германските власти укривали престъпления, извършени от бежанци. Освен това многократно обясняваше, че баща му бил роден в Германия, а семейството му произхождало от Швеция. И двете твърдения са напълно неверни.

Измислици и конспиративни теории

Тръмп многократно е разпространявал и конспиративни теории. Така например той твърдеше, че едно изследване преувеличавало броя на жертвите при един ураган, само за да му навреди лично. Подобни измислици разпространява и във връзка с пандемията.

Постоянните му твърдения за някакви изборни фалшификации достигнаха връхната си точка в обвинението, че някой бил откраднал президентския вот и че той бил истинският победител. И тъй като за всичко това няма никакви доказателства, с изявленията си и предприетите юридически стъпки по време на преброяването Тръмп предизвика възмущение както в САЩ, така и в чужбина.