Самолет за борба с подводници Boeing P-8A Poseidon на военноморските сили на САЩ е провел разузнавателен полет в района на Керченския проток и Крим. Това съобщава специализираният сайта PlaneRadar в "Туитър".

Военен самолет на САЩ лети през България на път за Крим

Военен самолет на САЩ лети през България на път за Крим

Излетял от военната база на САЩ от Крит

Военният самолет с бордови номер 168848 влиза в състава на 26-а патрулна ескадрила на американския военноморски флот. Той се е приближил до бреговата линия на Кримския полуостров на разстояние от 31 километра.

По-рано според PlaneRadar разузнавателен полет в този район е извършил стратегическия безпилотен самолет RQ-4A Global Hawk, който също така е извършил мониторинг на фронтовата линия в Донбас.

Във връзка със зачестилите подобни полети на чуждестранни разузнавателни самолети, от военното министерство на Русия многократно призоваха Вашингтон да се откаже от подобни операции, но от Пентагона отказаха.

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" по западните граници на Русия

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" по западните граници на Русия

Става въпрос за Боинг RC-135U на ВВС на САЩ

Boeing P-8 Poseidon е патрулен самолет за борба с подводници, предназначен за откриване и унищожаване на вражески подводници в районите на патрулиране, разузнаване, участие в противокорабни и спасителни операции.

RQ-4 Global Hawk е стратегически разузнавателен безпилотен самолет. Той е в състояние да извършва патрули в продължение на 30 часа на височина до 18 хил. метра.