Организацията на обединените нации (ООН) "поведе хорото" в осъждането на военните в Мианмар, след като те взеха властта и арестуваха лидерката на страната Аун Сан Су Чжи заедно с други политици.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя, че събитията са "сериозен удар по демократичните реформи" и призова всички лидери да се въздържат от насилие и да зачитат правата на човека, заяви говорител на ООН, цитиран от "Франс прес".

 Военен преврат в Мианмар
Обновена

Военен преврат в Мианмар

Президентът и премиерът са задържани

САЩ, Австралия, Индия и Сингапур изразиха тревога от обявяното от военните извънредно положение и арестите, които армията заяви, че е извършила в отговор на "фалшификация на изборите".

"Призоваваме военачалниците в Мианма да освободят всички правителствени служители и лидери на гражданското общество и да зачитат волята на хората в Мианмар, изразена на демократичните избори на 8 ноември", подчерта в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Белият дом уточни, че американският президент Джо Байдън е бил информиран за арестите.

"САЩ се противопоставят на всеки опит за промяна на резултата от неотдавнашните избори или възпрепятстване на демократичния преход на Мианмар и ще предприемат действия срещу отговорните, ако тези стъпки не бъдат отменени", подчерта говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Военно положение в Мианмар за 1 година

Военно положение в Мианмар за 1 година

Криза в азиатската страна

От своя страна външният министър на Австралия Марис Пейн призова военните "да спазват върховенството на закона, да разрешават спорове чрез законови механизми и незабавно да освободят всички цивилни лидери и други", които са били задържани.

Правителството на Индия изрази "дълбока загриженост" и повтори подкрепата си за "процеса на демократичен преход в Мианмар".

"Ние смятаме, че върховенството на закона и демократичният процес трябва да бъдат поддържани", се казва в изявление на външното министерство на страната.

Министерството на външните работи на Сингапур призова всички страни да проявяват сдържаност и да работят за положителен и мирен резултат.

Градът държава посъветва сингапурците в Мианмар да останат нащрек "с оглед на променливата ситуация".

Европейския съюз също осъди военния преврат в Мианмар и настоя за освобождаването на цивилните лидери, задържани при репресиите.

"Категорично осъждам преврата в Мианмар и призовавам военните да освободят всички, които са били незаконно задържани при хайки в цялата страна", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

О своя страна Япония призова военните на Мианмар да освободят Аун Сан Су Чжи и да възстановят демокрацията, като заяви, че е против ходове, които тласкат страната "назад".

"Искаме освобождаването на заинтересованите страни, включително държавния съветник Аунг Сан Су Чи, която беше задържана днес", се казва в изявление на японското външно министерство, призовавайки армията "бързо да възстанови демократичната политическа система в Мианмар".

Ведомството изтъкна, че Япония "силно подкрепя демократичния процес в Мианмар" и се противопоставя на "ходове, връщащи страната назад".

Джо Байдън следи ситуацията в Мианмар

Джо Байдън следи ситуацията в Мианмар

Белият дом призова за освобождаване на задържаните

Арестите бяха извършени след дни на ескалиращо напрежение между цивилното правителство и военните след изборите на 8 ноември, на които Националната лига за демокрация на Су Чжи постигна убедителна победа.

Армията днес предаде властта на военачалника Мин Аунг Хлайн и наложи извънредно положение в продължение една година, се казва в изявление по телевизията, притежавана от военните.

Преди преврата Вашингтон, заедно с няколко други западни държави, призова военните да "се придържат към демократичните норми" в изявление от 29 януари, което се появи, след като главнокомандващият заплаши да отмени конституцията на страната.

Боб Рей, посланик на Канада в ООН, написа в "Туитър", че военните на Мианмар "написаха Конституцията по този начин, за да могат да направят това".

"Конституцията от 2008 г. беше специално разработена, за да гарантира, че военната власт е дълбоко укрепена и защитена", изтъкна той.