Отношението към науката от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп е достигнало "кризисна точка", при която констатациите на научните изследвания се манипулират за политическа изгода, специални интереси оказват неподходящо влияние, а учени са преследвани по идеологически причини. Това предупреждава безпартийна работна група от бивши служители в американската администрация, съобщава "Гардиън".

Защитните мерки, целящи да гарантират, че правителствените изследвания са обективни и напълно достъпни за обществеността, са "неотклонно отслабвани" при последните американски администрации, а сега са в краен упадък при Тръмп. Това се посочва в доклад, публикуван от Националната работна група за върховенство на закона и демокрация.

Сега има "почти ежеседмични нарушения" на по-рано високоценени норми, като настоящата американска администрация се опитва "не само да политизира научно-техническите изследвания по различни теми, но и понякога да подкопава стойността на обективни факти сами по себе си".

Докладът обобщава оплакванията на редица бивши служители на федералното правителство, които твърдят, че работата им в области като климатичната криза и стандартите за замърсяване, е била възпрепятствана или напълно блокирана от администрацията на Тръмп като част от стремежа ѝ за дерегулация по отношение на околната среда.

"Политиката направлява решения и го прави от известно време", изтъква Кристин Тод Уитман, републиканка, която преди е била ръководител на Агенцията за опазване на околната среда (EPA). Уитман е съпредседател на работната група с бившия американски адвокат Преет Бхарара.

"В момента всяка констатация, която изглежда, че ограничава бизнеса, особено енергийната индустрия, изглежда е предопределена за премахване", каза Уитман.

Работната група цитира неотдавнашния скандал "Sharpiegate", в който Тръмп погрешно твърдеше, че ураган щял да удари щата Алабама, впоследствие държейки фалшифицирана карта. Служители от Националната администрация за океаните и атмосферата са били притиснати да подкрепят президента или са щели да бъдат уволнени.

В друг случай икономисти от Министерството на земеделието са били преместени, след като са публикували констатации, показващи, че търговските политики на администрацията на Тръмп биха навредили на фермерите. Междувременно вътрешното министерство е преназначило климатолог като счетоводител, след като той предупредил за въздействието на глобалното затопляне върху общностите в Аляска.

В Агенцията за опазване на околната среда научни консултативни съвети са били променени, за да включват повече представители на индустрията. Ръководството на EPA също така е казало на учени да променят на 180 градуса констатациите си в доклад, който е показал икономическите ползи от защитата на влажните зони от замърсяване, докато същевременно е потиснало отделно проучване, което е установило, че токсичен химикал във вода представлява много по-голяма заплаха, отколкото се е смятало дотогава.

"Нека да го кажем в прав текст, без достоверна наука фундаменталните отговорности на нашето правителство са застрашени", подчертава Томас Бърк, който е бил високопоставен служител в отдела за изследвания и развитие на EPA по време на администрацията на предишния президент Барак Обама.

Той допълва: "Опасявам се, че обществеността загуби вяра в нашите агенции, а нашите най-добри и най-ярки учени са обезкуражени и блокирани да работят за федералното правителство. Като бивш федерален учен и ветеран в процеса по назначаване често се питам "защо някой би искал да работи на най-високите нива в нашите основани върху науката агенции в това време на отричане на науката?" Трябва да защитаваме нашите учени и почтеността на тяхната работа."

Работната група, която включва и бившия министър на отбраната Чък Хейгъл, дава да се разбере, че лошото отношение към науката не е започнало при управлението на Тръмп. Докладът припомня как правителствени доклади са били редактирани, за да се омаловажава връзката между въглеродните емисии и климатичните промени по време на администрацията на Джордж У. Буш, както и неуместни промени в проучване за въздействието на фракинга върху питейната вода по време на управлението на Обама.

Работната група обаче предупреждава, че проблемът е ескалирал при управлението на Тръмп заради комбинация от големи дарения по време на предизборната кампания от специални интереси, назначаването на неквалифицирани близки приятели на ръководни длъжности и нежеланието на Конгреса на САЩ да действа като контролен орган.