Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун се страхувал да не сподели съдбата на убитите диктатори Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи, както и на главатаря на „Ал Кайда” Осама бин Ладен, като за целта работел върху ядрено оръжие.
Това обяви бившият министър на отбраната на Япония Сатоши Моримото, цитиран от „Франс прес”.  

Ким много го е страх да не бъде убит като Саддам Хюсени, Муамар Кадафи или Осама бин Ладен”, разкрил Моримото, който понастоящем е експерт по национална сигурност, на конференция в гръцката столица Атина.

„Така че докато поддържат ядрен потенциал, те смятат, че могат да оцелеят”, коментирал Моритимо, който е професор в Токийския университет „Такушоку” и който е бил военен министър през 2012 г.

Северна Корея обяви, че е извършила опит с миниатюрна водородна бомба на 6 януари – твърдение, което масово беше отхвърлено от експертите, които твърдят, че КНДР нямат капацитет да създадат подобно устройство.

Моритомо твърди, че като се вземат предвид наличните данни, тестваното оръжие вероятно е "малка бомба с изстрелване на ракета".  

Той припомнил подобна ситуация през 1953 г., когато Съветският съюз обяви, че е тествал водородна бомба, но САЩ са смятали, че е термоядрено оръжие с по-малък мащаб.

Първият „истински” тест на Москва на водородна бомба е извършен две години по-късно.

Северна Корея "е в процес на разработване на водородна бомба, но все още не е завършен", подчертал Моримото и добавил, че „въпреки санкциите, те никога не са се отказвали от развитие на ядрен капацитет и балистични ракети”.