След ракетните удари по военна база в Сирия руснаците започнаха да се отнасят по-зле към американския президент Доналд Тръмп, показва проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Негативните отговори за последния месец се увеличиха от 7 на 39 на сто, според проучването, публикувано в понеделник, съобщи ТАСС.

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия
Обновена

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

59 ракети са били изстреляни от бойни кораби в Средиземно море

В нощта на 7 април по заповед на президента Доналд Тръмп бяха изстреляни 59 крилати ракети Tomahawk по военното летище в сирийската провинция Хомс. Ракетният удар бе в отговор на химическото обгазяване в сирийската провинция Идлиб на 4 април. Американските ръководители смятат, че от това летище е започнала предполагаемата химическа атака.

"Руснаците сега се отнасят по-зле към американския президент Доналд Тръмп, отрицателните отговори се увеличиха от 7 на 39%, а положителните се понижиха от 38 до 13 на сто.
В емоционален план за възприемането на Тръмп преобладава недоверието от 31%, разочарованието - 19% и безразличието - 29 на сто. В сравнение с месец март, уважение, симпатия и надежда към него изпитват много по-малко хора", се казва в изследването.

По мнение на руските граждани в последния месец руско-американските отношения се усложниха. Повечето от запитаните дават негативна оценка: 42% смятат отношенията за напрегнати, 28% - хладни, 12 на сто - враждебни. Въоръжен конфликт между Русия и САЩ с НАТО се смята за невъзможен според болшинството (63%) или крайно невероятен, но числото на тези, които смятат войната за възможна достигна до 30 на сто.

Тръмп отмени практиката да се публикуват имената на посещаващите Белия дом

Тръмп отмени практиката да се публикуват имената на посещаващите Белия дом

Рискове за националната сигурност ...

По думите на генералния директор на социологическата агенция Валери Федоров, агресивното поведение на Тръмп възобнови недоверието и недоброжелателността към Америка, характерни за руското общество в последните две десетилетия. "И въпреки надеждите за ново размразяване на двустранните отношения още да не са изчезнали напълно, нашите съграждани все по-рядко изпитват оптимистични очаквания към Тръмп", заяви той.

Тръмп настоя да се разследва кой плаща за протестите срещу него

Тръмп настоя да се разследва кой плаща за протестите срещу него

Китай работели със САЩ по севернокорейския проблем

Националното допитване "ВЦИОМ-Спутник" е направено на 11-12 април 2017 година. Запитани са 1200 души, максималният размер на грешката с вероятност 95% не надвишава 3,5%.