Всеки шести жител на Афганистан обмисля сериозно да напусне трайно страната.

Това сочат данните от допитване сред населението, съобщи БиБиСи. От него става още ясно, че от 1979г. до момента три-четвърти от гражданите на Афганистан са били принудени да напуснат домовете си. Един на всеки десет е бил държан в затвор.

Изследването цели да даде яснота за обществените нагласи в страната относно продължаващия там военен конфликт. То е озаглавено „Цената на войната" и е по инициатива на международната хуманитарна организация „Оксфам".

От него става още ясно, че хората в Афганистан сочат бедността и безработицата в страната за основни причини за военния конфликт.

Според запитаните, действията на талибаните са второстепенна причина за състоянието на Афганистан, която следва безпомощността на правителството да осигури стабилност за жителите на страната и да се пребори с корупцията.

Припомняме, вчера стана ясно, че според изследване на „Трансперънси Интернешанъл" Афганистан заема едно от първите места в света по отношение на корупцията.

Изследването показва още, че голяма част от запитаните са на мнение, че международната помощ, която е предназначена за страната им, не достига до нея.

БиБиСи цитира и един от участниците в проучването, пожелал анонимност. Според него хората в Афганистан живеят в постоянен страх.

Мъж, който е на 30-40 години изглежда като на 70, е посочил той в коментар за живота в страната. Ние нямаме сигурност никъде, постоянно изпитваме страх.
Той изтъква и голямата безработица в страната, като заявява: Ако хората нямат работа, те не са способни да направят каквото и да е било.

Изследването е проведено в 14 провинции на Афганистан между януари и април 2009г.