В нощта срещу понеделник, 1 май, в Украйна беше обявена мащабна въздушна тревога.

Сигналът за опасност звуча в Сумска, Полтавска, Харковска, Днепропетровска, Запорожка, Донецка, Николаевска, Херсонска и Одеска области. Луганска област и временно окупираният Крим отдавна са "червени" на картата.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак призова украинците да не пренебрегват предупрежденията за опасност. "Те не се игнорират", написа той в канала си в Telegram в 02:52.

Преди това украинското оперативно командване "Юг" съобщи, че силата на бурята в Черно море намалява, в резултат на което групировката от 11 руски кораба се е попълнила с две подводници, и е способна да носи до 8 ракети "Калибър".

Генщабът съобщи, че от 18 ракети са свалени 15.

Официалният представител на областната администрация на Одеса Сергей Братчук предупреди, че ракетите се насочват към осем области на Украйна с цели украинските сили за противовъздушна охрана. "Има цели в посока: Днепропетровска, Кировоградска, Донецка, Киевска, Сумска, Полтавска, Запорожка, Черкаска област", на​​писи Братчук.

23 руски ракети летяха по Украйна, атака и по столицата Киев

23 руски ракети летяха по Украйна, атака и по столицата Киев

51 дни делят тази атака от последната такава по Киев

Украинските медии съобщиха за взривове в Киевска област, което бе потвърдено от киевската областна администрация, която съобщи за работата на противовъздушната система.

След повече от три часа въздушна тревога бе съобщено, че украинските сили за ПВО са свалили всички руски ракети и безпилотни самолети. Властите на столицата допълват, че няма цивилни жертви - както и разрушения на жилищни сгради и инфраструктура.

Това е втората поредна въздушна атака на Русия през последните три дни, след като в продължение на 50 дни ракети по столицата на Украйна не бяха летели. "Според предварителната информация, са изстреляни ракети от стратегически самолети (тип Ту-95МС)", каза в изявление ръководителят на градската администрация на Киев Сергей Попко.

Според властите в Киев атаката е извършена едновременно с крилати ракети и безпилотни самолети.

Сега тревогата за въздушна атака в повечето региони на Украйна е отменена. Данните за другите области на Украйна се уточняват.

По-късно говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат, докладвайки за тазнощната атака, заяви, че Русия използва твърде пестеливо ракетите си. Окупаторите биха използвали и биха могли да използват, значително повече на брой ракети с отчет на вдигнатите сили за атака. Но, ако могат да си го позволят, коментира Игнат. "Понеже да се вдигне такъв брой самолети, разбирате ли какъв потенциален залп може да бъде отправен от всички излетели самолети?... Ту-160 може да носи приблизително два пъти повече ракети от Ту-95, казва говорителят.

Ръководителят на военната администрация на Днепропетровска област Сергей Лисак съобщава обаче за попадения при което са ранени 25 души, сред тях три деца. По информация на "Украинская правда" попадението е в Павлоградски район, пострадало е промишлено предприятие. Възникнал е пожар. В жилищен район са повредени 19 високи сгради, 25 частни къщи, детска градина и училище, 5 магазина.