Вторият президентски дебат между републиканеца Мит Ромни и действащия държавен глава на САЩ Барак Обама започна с разгорещен полемичен тон.

Дебатът се проведе в университета „Хофстра" в  Хемпстед.

Двамата опонентиотговаряха на въпроси от вътрешната и външната политика, задавани от присъстващите в залата 80 зрители.

Те неколкократно се прекъсваха и си отправиха взаимни обвинения в некоректност.

Обама упрекна опонента си, че отстоява интересите на петролните компании и че се грижи само за богатите американци.

По думите му, планът на републиканеца за енергийна независимост на САЩ дава възможност на компаниите да контролират енергийната политика. Той го упрекна също, че се опира на природните горива и не предвижда развитието на екологически чисти източници на енергия.

Ромни опонира, че подобни инвестиции са неефективни и не могат да осигурят на страната енергийна независимост в краткосрочна перспектива. Той подчерта, че програмата му едновременно ще помогне за възстановяването на енергийната  независимост на САЩ и за справяне с безработицата.Ромни допълни, че републиканците ще помогнат на   работниците и същевременно ще подкрепят бизнеса.

Кандидатът на републиканците заяви,че гибелта на американския посланик в Либия е хвърлила сянка върху цялата политика на действащия президент.
От своя страна Обама обеща да бъдат намерени убийците на посланика.

Според проучване на CNN, 46% процента смятат, че по-убедително се е представил Обама, а 39% отдават предпочитанията си на Ромни. Посочва се, че статистическата грешка при изследването е +/-4.5%.

Припомняме, първото словесно състезание между Ромни и Обама беше спечелено категорично от кандидата на Републиканската партия.
След това от щаба на демократите обещаха на втория дебат Обама да бъде по-енергичен, отколкото на първия, напомнят информационните агенции.

Третият дебат ще се проведе на 22 октомври във Флорида. Той ще бъде фокусиран върху външната политика.

Към момента социологическите проучвания не сочат явен фаворит за президентския вот, до който остават 20 дни.