Сръбският президент Александър Вучич похвали несравнимата военна мощ на Сърбия в региона, като допълни, че гражданите ще видят "сръбска армия, различна от тази, която са видели преди това", съобщава B92. 

Вучич говори на военното летище в "Батажница", по повод военния парад "Свобода 2017". Днес бе представянето на част от оперативните възможности на сръбската армия, като събитието "Свобода 2017" отбелязва годишнина от освобождаването на Белград, окупиран от Германия през Втората световна война.

Според Вучич, "ако сръбските граждани се замислят отново за въздушното шоу през 2013 г., те ще видят, че то е различно днес. От 90-те години на миналия век не сме имали толкова много МиГ-29. МиГ-29 и МиГ-21 не могат да се сравняват, това са два различни класа, както когато Барселона играе срещу някой от нашите местни футболни клубове", коментира президентът.

"Сега обсъждаме и покупката на повече хеликоптери. Ние засилваме нашата отбранителна сила, огневата мощ на нашата армия. Когато запазвате военния си неутралитет и свободата на страната, тогава трябва да сте силни. Мощна армия означава и доволни войници", допълва той.

В изказването си за Prva TV Вучич коментира, че ако сръбската армия бъде оценена "преди шест месеца и отново днес", сега тя ще е "около десет места по-напред в списъка". "Никоя държава в региона няма силата на Сърбия, никой няма повече от един МиГ-29 - а ние имаме десет. Ние се сравняваме с много по-модерни страни, които са много по-богати", добавя той.

Церемонията днес започна с националния химн на Сърбия. За първи път, откакто пристигнаха, шестте МиГ-29, които Русия наскоро дари на Сърбия, са показани на обществеността.

На военни парад "Свобода 2017", гражданите видяха повече от 2200 сръбски войници и над 130 различни военни превозни средства, 30 самолета и хеликоптери, а отбранителната индустрия на Сърбия представи 40 различни проекта за въоръжение и оборудване, които понастоящем се разработват.

Официални гости на събитието са и най-висшето държавно и военно ръководство на Сърбия, руският министър на отбраната Сергей Шойгу, президентът на република Сръбска Милорад Додик и членовете на дипломатическия корпус.

Сърбия благодари на Русия, че е изпълнила обещанието да достави на Сърбия шест изтребителя МиГ-29 за 73-ата годишнина от освобождаването на Белград от нацистка Германия. Благодарността беше изразена днес по време на среща на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу със сръбския му колега Александър Вулин.