Сръбският президент Александър Вучич коментира, че няма "нито да се подиграва, нито да нарича страхлив" "акта" на Слободан Праляк, т. е. самоубийството му вчера пред Трибунала в Хага, съобщават сръбските медии.

Праляк беше един от лидерите на босненските хървати по време на войната в Босна през 1990-те години, осъден за военни престъпления от трибунала.

Почина босненският хърватин, погълнал отрова на процеса в Хага

Почина босненският хърватин, погълнал отрова на процеса в Хага

Слободан Праляк беше осъден на 20 г. затвор през 2013 г.

Той почина в болница скоро след като "погълна отрова" в съдебната зала - по време на четенето на присъдата на апелативния съдебен състав, която също така обяви тогавашното държавно ръководство на Хърватия за съучастник в съвместно престъпно деяние, насочено срещу мюсюлманите в Босна.

Вучич изтъкна, че въпреки това "има какво да каже на хората в ЕС относно техните двойни стандарти и изявления за Сърбия и Хърватия по отношение на последните съдебни решения".

Той посочи, че ще се опита да подчертае по време на среща днес с представители на страни членки на ЕС на какво е била изложена Сърбия и как те понякога "го играят слепи и глухи, а понякога също и малко тъпи, когато става въпрос за някой друг".

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия

Вучич заяви, че след присъдата на хагския трибунал през миналата седмица срещу ген. Ратко Младич "само изявления, акцентиращи върху бъдещето и изразяващи уважение към всички жертви, без да се бяга от трудните теми, биха могли да бъдат чути от Сърбия".

"Какви бяха реакциите в региона... никой не споменаваше бъдещето. За съжаление, те се занимаваха със Сърбия и сърбите", подчерта сръбският държавен глава, като попита: "Как е възможно, че всеки беше осъден за нещо освен за престъпление, извършено срещу сърбите?"

Според него "95 процента от гражданите на Сърбия смятат, че присъдата на Младич е противоправна, лоша и не кореспондира с фактите".

"Но какво би било, ако аз като президент бях излязъл пред обществеността и бях казал, че съм против присъдата, че той е герой и че ще се опитаме да оспорим съдебното решение", запита Вучич, очевидно имайки предвид реакцията на Хърватия за присъдата на Ядранко Пърлич, обявена вчера от хагския трибунал.