Япония е изпратила протестна нота на Русия във връзка с посещение на Курилските острови на специалния представител на руския президент Владимир Путин по опазване на околната среда, екологията и транспорта Сергей Иванов, съобщават руските медии.

Отбелязва се, че генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга е подчертал, че няма промяна в желанието на Япония да продължи преговорите с Русия относно сключването на мирен договор и разрешаването на териториалния спор за Курилските острови.

Той има предвид все още несключения договор между двете страни по повод края на Втората световна война, като по този начин двете страни са де юре в състояние на война.  

Русия настоя Япония да признае суверенитета ѝ над Курилските острови

Русия настоя Япония да признае суверенитета ѝ над Курилските острови

"Бихме искали нашите японски съседи да видят очевидното, а именно - резултатът от Втората световна война"

По-рано Сергей Иванов заяви, че двете страни не преговарят за предаването на Курилските острови от Русия на Япония. Той подчертал, че "реалността е такава, че не се провеждат преговори за каквото и да е прехвърляне и в близко бъдеще няма и да има".

Също така се съобщава, че Москва и Токио са се договорили да съгласуват предстоящото посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Япония.

Шиндзо Абе обяви Курилските острови за изконна територия на Япония

Шиндзо Абе обяви Курилските острови за изконна територия на Япония

"Северните територии - това са наши изконни територии"