Япония обяви планове за разработване и изграждане на набор от усъвършенствани ракети с голям обсег, докато укрепва отбраната си на фона на нарастващото напрежение със съседен Китай, информира Си Ен Ен.

Министерството на отбраната на Япония е подписало договори с Mitsubishi Heavy Industries (MHI) за разработване и масово производство на оръжия по план, който продължава до 2027 г.

Сделките, на стойност над 2,8 милиарда долара, следват коментара на министър-председателя Фумио Кишида през декември, че планира да увеличи разходите за отбрана и да даде възможност на Япония да притежава способности за контраудар, способността директно да атакува територията на друга държава в случай на извънредни ситуации и при специфични обстоятелства.

При предприемането на новите отбранителни инициативи Япония променя тълкуването на своята конституция след Втората световна война, която налага ограничения на нейните сили за самоотбрана, тъй като те могат да бъдат използвани само за това, което подсказва името им, защита на родина.

MHI ще започне масово производство тази година на два вида вече разработени ракети - наземно изстрелвани управляеми ракети тип 12, предназначени да насочват кораби в морето, и хиперзвукови плъзгащи се ракети, предназначени за защита на островите, каза министерството. Разполагането на тези оръжия е планирано за 2026 и 2027 г.

Усъвършенствани версии на тип 12, които също могат да бъдат изстрелвани от самолети и кораби. Те има обхват до 1000 километра , пет пъти по-голям от обсега на текущата версия.

В същото време MHI ще започне разработването на ракети, изстрелвани от подводници, които могат да бъдат изстреляни от флота от лодки с конвенционален двигател на Японските морски сили за самоотбрана.

Военното преструктуриране на Япония идва на фона на нарастващо напрежение с Китай, който увеличава своите военноморски и военновъздушни сили в райони близо до Япония, като същевременно претендира за свой суверен островите Сенкаку, необитаема верига, контролирана от Япония в Източнокитайско море.