Лидерът на управляващата консервативна партия в Полша Ярослав Качински се връща в правителството като вицепремиер, съобщава "Франс прес".

74-годишният Качински на практика е смятан за лидер на Полша, откакто неговата партия "Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г.

Според наблюдатели завръщането му в кабинета има за цел да донесе стабилност на правителството, разтърсвано от вътрешни конфликти, и да подготви консерваторите за изборите, които вероятно ще се състоят през октомври.

"Това е важна подкрепа преди изборите и ясно послание, че се борим за победа", заяви говорителят на правителството Пьотр Мюлер.

Качински ще бъде единственият вицепремиер. Досега в кабинета имаше четирима вицепремиери. Всички те обаче подадоха оставки от постовете си, но остават членове на правителството.

Качински не иска хомофобска Полша, но държи на нормалността

Качински не иска хомофобска Полша, но държи на нормалността

Прекалено е хората да искат лесна смяна на пола, критикува той либералния Запад

Очаква се по-късно днес президентът Анджей Дуда официално да назначи Качински, който и преди е заемал тази длъжност. От октомври 2020 г. до юни 2022 г. той беше вицепремиер по въпросите в областта на сигурността.

"Ролята на Ярослав Качински ще бъде различна от предишния път. Отсега той ще координира цялата работа на правителството. Матеуш Моравецки остава министър-председател", обясни Яцек Сасин, един от подалите оставка вицепремиери.

Преди предстоящия вот през есента "Право и справедливост" е начело, но основната опозиционна партия - Гражданска платформа, набира позиции.

Според проучване на общественото мнение, проведено този месец, ПиС има 33% подкрепа, докато "Гражданска платформа" събира 27%, което е увеличение с четири процентни пункта в сравнение с предишно проучване.

Лидерът на управляващата партия в Полша хвърли оставка като вицепремиер

Лидерът на управляващата партия в Полша хвърли оставка като вицепремиер

Ярослав Качински се съсредоточава върху подготовката на партията си за изборите догодина