Досегашният министър- председател на Швеция Йохан Першон връчи на председателя на шведския парламент оставката си и тази на своя кабинет,съобщи РИА Новости.

Бъдещият премиер на Швеция Фредрик Райнфелд се зае да сформира дясноцентристко правителство, след като неговата партия спечели парламентарните избори в страната, предаде Франс прес.

41-годишният Райнфелд оглави четирипартийния Алианс за Швеция само три години след като бе избран за лидер на консервативната Умерена партия и обедини силно разединения блок на десните.

Алиансът спечели 48.1 на сто от гласовете, с което отстрани партията на социалдемократите от управлението, където те се задържаха в продължение на 12 години, както и техните политически партньори от център-ляво.

Коалицията на лявоцентристките сили спечелиха общо 46.2 на сто от гласовете.

Новото правителство, което трябва формално да поеме управлението на страната на 5 октомври, обеща да подобри шведския модел, като заявяваше по времена кампанията, че ще вложи в социалната система повече средства, отколкото предишното управление.

Тъй като безработицата бе една от основните теми в предизборната кампания, дясноцентристкият алианс заложи на създаването на повече работни места, но заяви, че възнамерява да ограничи помощите за безработица и болнични, за да се пребори със злоупотребите в системата.

Очаква се също новата администрация да продаде държавното участие в някои компании и да премахне държавният монопол в някои области, в това число монополът във фармацевтичната индустрия.