На Великобритания ще ѝ трябват години да договори бъдещото търговско споразумение с Европейския съюз, след като излезе от Общността и ще бъде ударена "с много дебела сметка" от Брюксел за напускането. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

Отбелязвайки, че преговорите за Брекзит, които се очаква да започнат през следващия месец, ще бъдат трудни и ще продължат две години преди Великобритания да напусне ЕС, Юнкер заяви в реч в белгийския парламент: "Да се разберем за бъдещата структура на отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъдат необходими години."

Имайки предвид паричната сума, която ЕС ще търси от Лондон за покриване на бъдещите харчове на ЕС, които Великобритания трябваше да направи като страна член на ЕС, той добавил: "Британците трябва да знаят това, те го знаят вече, че няма да им се размине с намалена цена или изобщо без никакви разходи. Британците трябва да спазват ангажиментите, които са поели. Така че сметката ще бъде, да го кажа малко по-грубо, много дебела."

Все пак председателят на ЕК изтъкнал, че бил "тъжен", че Великобритания напуска Общността, но предупреди британския премиер Тереза Мей да не се опитва да застава на пътя на по-нататъшната европейска интеграция.

Юнкер признал, че ЕС е изправен пред "кризи навсякъде" след Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.