Южнокорейците започнаха да гласуват на важните парламентарни избори в страната. В сряда бяха отворени 14 259 избирателни секции в цялата страна, съобщи Yonhap.

С малко над 30 милиона души, които имат право да гласуват, и 300 места в Националното събрание, изборите ще послужат за оценка на управляващата Партия Народна сила на южнокорейския президент Юн Сук-йол.

Новинарската агенция съобщи, че основната опозиционна Демократическа партия (ДП) се очаква да спечели над 200 места, което значително ще ограничи администрацията на Юн в провеждането на нейната политика през оставащите три години от петгодишния мандат на настоящия президент, който е планиран да приключи през 2027 г.

"Моля, гласувайте, за да попречите на политическата сила, която предаде народа, да получи парламентарно мнозинство", заяви лидерът на Демократическата партия Лий Дже Мюн преди отварянето на избирателните секции.

Асошиейтед прес отбелязва, че тази година гласоподавателите са съсредоточени главно върху вътрешните проблеми на страната, докато важни въпроси като ядрената заплаха от Северна Корея и ангажимента на САЩ към сигурността на Южна Корея остават на заден план.

Експертите отбелязват също, че около 30-40% от избирателите не са сигурни коя партия ще подкрепят на изборите. Предполага се, че именно техните гласове могат да окажат силно влияние върху резултата от изборите.

Последните социологически проучвания обаче показват, че нито една от двете партии няма абсолютно предимство: според проучване на обществената телевизия KBS и социологическата компания Hankook Research четирима от десет анкетирани планират да гласуват за демократите, докато 33% планират да гласуват за Народната сила.

Друго проучване, проведено от четири социологически фирми, показва, че 39% са готови да гласуват за Народната сила, а 37% - за Демократическата партия.

В същото време миналата седмица се проведе предсрочно гласуване, по време на което ЦИК отбеляза рекордно висока избирателна активност за парламентарни избори - 31,28%.