Северна Корея вероятно няма да извърши големи провокации преди преговорите на върха между САЩ и Южна Корея, планирани за по-късно този месец. Това заяви министърът на обединението Ли Юн в петък, цитиран от "Йонхап"

"Не можем да изключим всички възможности на Северна Корея да повиши напрежението, но много експерти казват, че шансовете КНДР да засили военното напрежение преди срещата на върха Южна Корея и САЩ остават относително ниски," каза Ли за радиопредаване. "Мисля, че това е така, защото Северна Корея вече трябва да знае добре, че нещата са се объркали значително по време на администрацията на експрезидента на САЩ Барак Обама и няма да направи такава грешка отново", добави той.

В неделя Северна Корея остро осъди изказването на президента Джо Байдън за това, че ядрената програма на Пхенян е сериозна заплаха, като предупреди, че САЩ ще се изправят пред криза извън контрол. Според Пхенян, такова изказване е "голям гаф".

Срещата на върха ще се проведе във Вашингтон на 21 май, когато ядреният въпрос на Севера ще бъде една от основните точки на дневния ред.

Докато САЩ приключваха прегледа на политиката си за Северна Корея, Сеул призова Пхенян да поднови преговорите за денуклеаризация с Южна Корея и САЩ.