Южна Корея представи "план за действия" за отговорното управление на изкуствен интелект, използван в армията, с по-практични насоки от подобен документ от миналата година, но все още правно необвързващ, предаде Ройтерс".

Планът беше представен на Среща на върха за отговорното използване на ИИ във военната област в Сеул.

Не стана ясно обаче колко от 96-те държави, изпратили представители на правителството на срещата, включително Съединените щати и Китай, подкрепят документа.

Китай и САЩ обсъждат изкуствения интелект в Женева

Китай и САЩ обсъждат изкуствения интелект в Женева

Според експерта Джейсън Гласбърг всички страни са изложени на риск

Миналата година подобна среща беше проведена в Амстердам, като тогава около 60 държави одобриха скромен "призив за действие" без правно обвързване.

На срещата в Сеул представители на правителството казаха, че тазгодишният план е по-ориентиран към действие.

Това е в съответствие с напредъка в дискусиите относно риска от ИИ и развитието на военната употреба на ИИ, като пускането в Украйна на дронове с активиран изкуствен интелект.

Дроновете с изкуствен интелект стават все по-необходими на Украйна

Дроновете с изкуствен интелект стават все по-необходими на Украйна

Страната бърза с разработването на такива дронове

"Ние правим по-нататъшни конкретни стъпки", каза холандският министър на отбраната Рубен Брекелманс. "Миналата година беше повече за създаване на споделено разбиране, сега се насочваме повече към действие".

По думите на Брекелманс това включва определяне на какъв вид оценки на риска трябва да се направят, важни условия като човешки контрол и как могат да се предприемат мерки за изграждане на доверие, за да се управляват тези рискове, каза той.

Сред подробностите, добавени в документа, е необходимостта да се предотврати използването на ИИ за разпространение на оръжия за масово унищожение от участници, включително терористични групи, и важността на поддържането на човешкия контрол и участието в използването на ядрени оръжия.

Южнокорейски служители казаха, че документът обхваща почти същата основа като принципите, изложени на други места, като например декларацията на САЩ за отговорно използване на ИИ в армията от миналата година.

Но срещата в Сеул има за цел и да гарантира продължаващи дискусии с множество заинтересовани страни.

Влиза в сила Европейският законодателен акт за изкуствения интелект

Влиза в сила Европейският законодателен акт за изкуствения интелект

До 2 август 2025 г. държавите членки трябва да приложат акта