Южнокорейската армия проведе без инциденти планираното учение в района на остров Йонпьон, предаде АП, цитирайки неназован военен източник. Стрелбите са продължили около 90 минути и са били охранявани по въздуха от бойни самолети.

Припомняме, остров Йонпьон беше подложен на масиран артилерийски обстрел от севернокорейска страна преди около месец, след като Пхенян съзря военна провокация в стрелбите. Тогава загинаха двама цивилни и двама морски пехотинци и бяха причинени сериозни материални щети. Това беше първата атака срещу цивилни обекти от края на Корейската война през 1953г. КНДР счита водите около острова за свои и по-рано заплаши с още по-мощен отговор на нови стрелби в района.

Съветът за сигурност на ООН се събра извънредно в неделя в Ню Йорк в опит да намали напрежението между двете страни, но усилията на дипломатите не се увенчаха с успех. САЩ призоваха за приемането на резолюция, осъждаща провокациите на КНДР, но Китай се възпротиви срещу подобно решение.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин, който свика срещата, коментира след края й, че все още голяма част от разногласията не могат да бъдат изгладени.

Часове по-късно то южнокорейското министерство на отбраната съобщиха, че учението е започнало на територията на разположения на само 11 км. от севернокорейският бряг Йонпьон. Стотици цивилни, живеещи на острова и по сухопътната граница с КНДР са били евакуирани в бомбоубежища, за да бъдат предпазени от евентуален нов обстрел.

Президентът Лий Мюн-бак призова южнокорейците да бъдат единни и бдителни за севернокорейски провокации. КНДР застрашава сигурността на страната, когато „общественото мнение е разделено", заяви държавният глава.

Междувременно агенция „Синхуа" съобщи, че Северна Корея ще позволи на инспекторите от МААЕ да посетят ядрените обекти в страната. Тази договореност е била постигната след посещението на губернатора на Ню Мексико Бил Ричардсън в Пхенян.

От КНДР са се съгласили да продадат 12 000 пръчки свежо ядрено гориво на друга държава, вероятно Южна Корея. СиЕнЕн коментира, че с този материал могат да се направят от 6 до 8 ядрени оръжия.