Южна Корея, САЩ и Япония ще засилят сътрудничеството си в областта на сигурността, особено при справянето с ядрените и ракетните заплахи от страна на Северна Корея. Това съобщи информационна агенция "Ренхап".

Медията обобщи резултатите от разговорите в Сеул между съветниците по национална сигурност на лидерите на трите страни.

"Потвърдихме, че Северна Корея трябва да изпълни задълженията си по резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за денуклеаризация и за забрана на военното сътрудничество, и се договорихме да засилим сътрудничеството между трите държави, за да гарантираме стриктното им изпълнение от международната общност".

Това заяви пред репортери Чо Тае-йонг, ръководител на службата за национална сигурност в администрацията на южнокорейския президент.

В разговорите участваха също Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ, и Такео Акиба, секретар на японския Съвет за национална сигурност.

Както отбелязва агенцията, Съливан и Акиба са заявили пред репортери, че трите страни "са обсъдили военното сътрудничество на Северна Корея с Русия".

"Смята се, че задълбочаващото се партньорство между двете страни е помогнало на Северна Корея да изведе успешно в орбита военен шпионски сателит миналия месец след два неуспешни опита по-рано тази година", се казва в доклада.

В него се отбелязва, че Съливан, говорейки на съвместната заключителна пресконференция, е заявил: "Ще продължим да поддържаме мира и стабилността от двете страни на Тайванския проток и свободата на корабоплаването в Източнокитайско и Южнокитайско море".

"Ренхап" съобщи, че двете страни са се договорили също така да засилят допълнително сътрудничеството в областта на икономическата сигурност, като например веригите за доставки, защитата на технологиите, съвместните изследвания и управлението на изкуствения интелект.