След като от Северна Корея официално обявиха за успешно проведения първи ядрен опит, Южна Корея прекъсна хуманитарната си помощ за Пхенян, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от АФП.

Припомняме, че след опустошителните наводнения в Северна Корея през лятото Сеул започна предоставянето на хуманитарна помощ.

По-късно ИТАР ТАСС съобщи, че въоръжените сили на Южна Корея са в повишена бойна готовност, въпреки че засега не е регистрирана някаква необичайна военна дейност в северната част на полуострова.
Агенцията се позова на представител на южнокорейското военно командване, според когото Сеул и Вашингтон работят в тясно сътрудничество и си разменят разузнавателни данни.

Белият дом определи ядрения опит на Северна Корея като провокация срещу волята на международната общност и настоя Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни действия, предаде АФП.

Говорителят на Белия дом Тони Сноу обаче подчерта, че от Вашингтон апелират към въздържане от всякакви действия, които биха довели до повишаване на напрежението в района.

Британският премиер Тони Блеър нарече постъпката на КНДР "напълно безотговорна". Преди това говорител на външно министерство в Лондон посочи, че обявеният днес от Северна Корея ядрен опит е остра провокация, която ще срещне силен отпор.
По думите на говорителя опитът ще увеличи напрежението в района, където то и в момента е достатъчно високо, и ще има международни последствия.

И председателството на Европейския съюз определи извършения от Северна Корея ядрен опит като "провокационен акт".
ЕС ще работи със световните велики сили за "решителен международен отговор", "Този опит силно застрашава регионалната стабилност и представлява сериозна заплаха за световния мир и сигурност", се посочва в декларация на финландското председателство на ЕС.

От своя страна и Пекин осъди извършения от Северна Корея ядрен опит.

В специална декларация на Министерството на външните работи, прочетена по телевизията, китайското правителство изразява твърдото си противопоставяне:

"Северна Корея игнорира тревогите на международната общност и дръзко извърши ядрен опит," се твърди в официалното изявление.

Междувременно стана ясно, че Пекин предупредил Вашингтон за ядрения опит на КНДР 20 минути преди извършването му.
Самите китайски власти били предупредени от Северна Корея за предстоящия ядрен опит, съобщиха американски телевизии, цитирани от БТА.

В същото време австралийският премиер Джон Хауард обяви, че страната му ще поиска Съветът за сигурност на ООН да наложи санкции срещу Северна Корея заради първия й ядрен опит, предаде БТА.

Хауард подчерта пред парламента, че ще настоява за икономически санкции, за ограничение на движението на севернокорейски официални представители, както и за нови търговски и въздушни ограничения.

"Няма да има прошка за Северна Корея заради извършения от нея ядрен опит", обяви японският министър председател Шиндзо Абе при пристигането си днес в Сеул за среща с южнокорейския президент Но Му Хен, предаде ИТАР-ТАСС.
В същото време в Токио министърът на външните работи на Япония Таро Асо подчерта, че неговата страна може да поиска приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
Тази мярка ще се наложи, тъй като по думите на Таро Асо поведението на комунистическата КНДР "създава критична ситуация за мира и стабилността на Азия и света". 
Освен това дипломатически източници от Токио обявиха, че по-късно днес Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредни неофициални консултации, за да обсъди първия ядрен опит на Северна Корея.