Южнокорейските специални част щурмуваха товарен кораб, отвлечен от пирати в Арабско море, като спасиха целия екипаж и убиха осем от похитителите, предаде АП. Други петима са пленени, а само един от моряците е пострадал.

Директната атака срещу сомалийските пирати беше извършена във водите между Оман и Африка седмица след отвличането на „Самхо Джулъри", на който има осем южнокорейци, двама индонезийци и 11 жители на Мианмар.

Няма да толерираме поведение, което застрашава живота и безопасността на нашите граждани", заяви президентът на Южна Корея Лий Мюн-бак, който добави, че командосите са си свършили отлично работата.

На разпространените от агенция „Йонхап" снимки се вижда лодка, с която войниците от специалните части се качват на борда на кораба. Забелязват се и щети от обстрел по мостика му.

Успешното провеждане на операцията е истински триумф за Лий, който заедно с правителството си беше подложен на сериозни критики заради липсата на решителен отговор на севернокорейския артилерийски обстрел на о-в Йонпьон.

Командосите са били прикривани от разрушител и военен хеликоптер. Пиратите са простреляли капитана на отвлечения кораб, като той е настанен в болница без опасност за живота.

Употребата на сила срещу сомалийските пирати е рядкост заради риска за екипажите на отвлечените кораби, които обикновено са държани под палубата. В повечето случаи атака се предприема само ако моряците са се заключили в помещение с непрекъсната комуникация. Все още не е ясно дали случаят със „Сумхо Джулъри" е бил такъв.

11 500-тонният кораб превозвал химикали от ОАЕ до Шри Ланка, когато бил превзет от пиратите. Това е втори съд на южнокорейската компания „Самхо Шипинг", който попада в ръцете им за последните няколко месеца. През ноември беше освободен супертанкерът „Самхо Дрийм" след дълго пленничество.

Сомалия няма централно правителство от 1991г. Пиратството процъфтява в бреговите й райони заради многомилионните откупи, които се искат за превзетите плавателни съдове. Цялата местна икономика по крайбрежието на Сомалия се крепи на атаките срещу големи кораби.

През април 2009г. френски командоси щурмуваха яхтата Танит. Бяха освободени четирима французи с цената на живота на един от заложниците. Двама пирати също бяха убити в престрелката. По-късно през същата година американски снайперисти убиха други двама сомалийци, които държали като заложник капитана на по-голям кораб, който по-рано напуснали.