Южнокорейската армия разпръсна над територията на КНДР листовки, в които се описват про-демократичните революции в Близкия изток, съобщи „Блумбърг". Според местни депутати, целта е да бъде създадено движение срещу режима на Ким Чен Ир.

В позивите се разказва подробно за протестите, свалили Хосни Мубарак от властта, както и за кървавите опити за потушаване на либийския бунт с коментара, че „диктаторските режими са обречени на срив". Това обясни един от членовете на комитета по отбраната на южнокорейския парламент.

Листовките са поставени в балони, които разпространяват товара си, когато се пръснат. Общо са били напечатани три милиона от пропагандните материали, които са част от възобновената „психовойна" между двете Кореи. Тя започна след обстрела на остров Йонпьон от КНДР. При него загинаха двама войници и двама цивилни. Освен листовки, балоните за пръв път от 11 години пренасят и храна, медикаменти и радиоприемници.

Въпреки че министерството на отбраната отказаха да коментират дали наистина е в ход пропагандна операция, южнокорейски депутати коментираха, че мащабни протести в КНДР биха могли да свалят комунистическата върхушка от власт. Народните избраници посочиха, че южнокорейските армия и правителство трябва да са готови за промени в управлението на Северна Корея.

Официален Сеул все още не може да потвърди дали в КНДР се провеждат протести. Официалната информационна агенция на Пхенян КЦНА не отразява събитията в Близкия Изток. „Големият брат" Китай пък блокира телефонните съобщения и голям брой уебсайтове заради призиви за революция.