След срещата на премиера Николай Денков с австрийския канцлер Карл Нехамер България отново получи "Не" за присъединяването си към Шенген, съобщава БиТиВи.

За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност, посочи Нехамер. По думите му за разширяване на пространството не може да става дума докато Шенген не бъде поправен.

Австрийският канцлер подчерта ролята на България като силен партньор в борбата с трафика на хора. Нуждаем се от добри партньори при защитата на външната граница и това е ключът към сигурността на Европейския съюз, поясни Нехамер.

Според него друг важен приоритет е и връщането на нелегалните мигранти.

Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, много по- ефективно ще подпомогнат процесите за овладяване на мигрантския натиск в Европа. Тази основна теза защити днес във Виена министър-председателят Николай Денков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ще бъдем по-полезни на Европейския съюз (ЕС) вътре, отколкото извън Шенген, заяви Денков. Ако границите между България и Гърция и България и Румъния отпаднат, страната ни ще може да освободи човешки и материален ресурс, за да пази по-добре външните граници на ЕС - най-вече между България и Турция и между България и Сърбия. Освен това товарите няма да чакат с дни по вътрешните граници на ЕС, което ще намали разходите за транспорт на стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, а и към Западна Европа.

"Това означава по-ниски цени на храните и по- ниска инфлация. Това означава по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа. От това само ще спечелим. Докато, ако останем извън Шенген, всички губим", категоричен беше премиерът.

Припомняме, че премиерът отпътува днес за Виена в опит да убеди Австрия да вдигне ветото и да допусне България в Шенген. Той разговаря още с парламентаристи, както и с Обединението на австрийските индустриалци.

Австрия и Нидерландия са двете страни, които не дават зелена светлина за разширяването на шенгенското пространство.

"Има още много работа": Австрия пак ни попари за Шенген

"Има още много работа": Австрия пак ни попари за Шенген

Според австрийския вътрешен министър Шенген изобщо не функционира