Невъзможността на повечето деца на мигранти да получат равен достъп до образование създава опасност от радикализирането им, от изграждането на поколение джихадисти. За това предупреди вицепремиерът и министър на образованието на Йордания Мохамед Тхнейбат по време на конференция от проблемите на образованието в Дубай, цитиран от BBC.

Йордания е сред страните, приели на своя територия най-много мигранти през последните години и по думите му, тя не може да се справи с всички тях. Той се обяви за международна финансова подкрепа за изграждането на училища и подбиране на учители, тъй като в момента почти цялото финансиране идва от бюджета на кралството. "Алтернативите са много лоши", убеден е той.

Той предупреди, че ако не се вземат нужните мерки сега, то международната общност ще плаща висока цена един ден.

По думите му, в момента на йорданска територия се намират повече от 1 300 000 млн. сирийци, като освен тях страната преди това е приела иракчани и палестинци.

Правим всичко възможно да приобщим и интегрираме младите хора, да ги възпитаваме в мирно съвместно съществуване и толерантност, увери той. За около 145 000 деца на бежанци се полагат грижи по отношение на образованието, но непрестанно прииждащите семейства и нови деца правят все по-трудно обхващането на всички тях от образователната система в страната.