БРИКС ще загуби своята ефективност и ще се превърне в аморфна структура, ако в нея бъдат приети едновременно огромен брой страни. Това заяви в неделя помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Би било нелогично веднага да приемем такъв огромен брой държави в асоциацията, тъй като тогава вече няма да има асоциация, а някаква напълно аморфна структура, която просто няма да работи", каза той за възможността за такова разширяване на БРИКС.

Ушаков отбеляза, че 15 държави се считат за партньори.

"Лидерите очевидно ще вземат решение за група държави, които биха могли да влязат първо в тази категория партньорски държави, за да ги разглеждаме като партньори", каза помощникът на руския президент.

Путин: Страните от БРИКС ще движат икономическия растеж

Путин: Страните от БРИКС ще движат икономическия растеж

"Икономическият растеж на членовете на БРИКС все по-малко ще зависи от външно влияние или намеса"

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че най-малко 30 държави вече са изразили желание да се присъединят по един или друг начин. Държавният глава призова да се гледа внимателно как да се подходи към разширяването на асоциацията, но "категорично да не се отблъсква никого".

Срещата на върха на БРИКС ще се проведе от 22 до 24 октомври.  16-ата среща на върха е ключово събитие от председателството на Руската федерация. 

Руският лидер ще бъде домакин и се надява да изгради БРИКС - който се разшири, за да включи Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства, както и Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - като мощен противовес на Запада в глобалната политика и търговия.

По време на срещата на върха на БРИКС в Казан иранският президент Масуд Пезешкиан иска да проведе двустранни преговори с руския и китайския си колеги Владимир Путин и Си Дзинпин.

Русия: БРИКС никога няма да бъде военен съюз

Русия: БРИКС никога няма да бъде военен съюз

След статия, че НАТО трябва да се тревожи от БРИКС

БРИКС беше създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата. Кремъл уточни по-рано през октомври, че Саудитска Арабия не е член на БРИКС.

Сред чуждестранните лидери, които ще пристигнат в Казан, са китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Лаос Тонглун Сисулит.

Президентът на Бразилия Лула да Силва няма да отиде по медицински причини и ще участва в нея онлайн. Стана ясно, че държавният глава трябва да избягва временно полети на дълги разстояния, след като е ударил главата си при инцидент у дома.